Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради административна грешка Чуреково е вписано във всички карти като Чуруково

Снимка: БГНЕС


В родопското село Чуруково живеят около 30-ина души, огорчени от поведението на общинските власти от град Девин, защото от дълги години никой не обръща внимание за решаването на трите му важни проблема -  името, пътя и водата.

Местните са категорични, че селото се казва Чуреково, но заради неправилно произношение навремето е било вписано и узаконено във всички карти като Чуруково.

Магазинът в селото  се зарежда с хляб три пъти седмично, но до него се стига по дълъг път в лошо състояние. Отбивката от село Михалково към Чуруково е 7-километра. В лошо състояние е и отсечка от 5 километра от минералния извор до мегдана на Чуреково. Водата и от двата източника е хубава, но тръбите, по които тече,  са от 60-години и са силно ръждясали. От чешмите тече кафява течност, а местните жители купуват минерална от магазина.

Асфалтът е изчезнал, както и пълноводието на река Чурекова, когато тя била „уловена“ от депутат, който построил ВЕЦ и след това го продал,  разказват местните.  Огромните камиони с отсечени дървета също разбиват изкърпения път.

Над селото има 4 римски моста. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!