Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за криптовалутите

Ученикът Митко Дойчинов: Който има най-много пари, излиза отгоре

Наскоро не съм играл много на борсата – може би около час на ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Който има най-много пари, излиза отгоре. Така е. Пазарът се манипулира изключително много от хората, които имат най-много от дадена валута, разказва дванадесетокласникът Митко Дойчинов.

Сега е 18-годишен, но първата си криптовалута Митко спечелва, когато е едва на 13 години. Тогава се запознал в интернет с мъж, на когото помогнал довърши свой технически проект. В знак на благодарност получил криптовалута, различна от биткойн, но базирана на него.

В началото Митко нямал никакъв интерес към необичайния подарък, който си стоял на десктопа на лаптопа му, и не го възприемал като валута или като начин да се изкарват пари, а като отделна програма, която някой ден може да му е от полза.

Изобщо не вярвах, че тя ще се вдигне в цена по отношение на българския лев и долара. Първо, се вдигна 10 пъти и аз бях удивен. Тогава всъщност започнах активно да наблюдавам цената. Започнах да наблюдавам и други валути. Биткойнът никога не е бил валута, с която се занимавам активно. Той беше просто като разплащателно средство – както ние възприемаме лева, за да инвестираме в някой проект. Примерно ние пазаруваме с левове, пазаруваме с долари, но не го възприемаме като инвестиция, която да се вдигне с времето.

Криптовалутата, подарена на Митко, не повишава цената си колкото биткойна, но все пак стойността ѝ също нараства значително – с около 1800 процента.

Митко разказва, че следи новините с източник създателите на криптовалутата, които я управляват:

Когато излезе нова новина за продукт на пазара или за ъпдейт (актуализация) в кода на валутата, цената може да падне или да се вдигне. Идеята е ти да прочетеш тези новини преди всички и да знаеш какво ще направят хората – дали ще тръгнат да купуват валутата, или ще я продадат поради некачествен продукт.

Митко разказва и за т.нар. "копаене":

Това копаене е всъщност поддържане на един виртуален сървър – не е точно сървър, но може така да се погледне. Този сървър върши същата работа като сървърите на банковата система. Той отговаря за приемане на поръчки за разплащане и за удостоверяването им. Копаене означава: на твоя компютър му се заплаща, за да удостоверява изпращаните валути на други хора. Тоест ти си като една връзка в системата – информациите минава през теб, а ти удостоверяваш информация. Казваш: този човек е заплатил еди-колко си, другият трябва да получи еди-колко си и ти получаваш дял от наградата… Може да се изкарат няколко хиляди на месец, ако се следят новините.

Данъци за печалбата се заплащат, където се намират парите, а това са борсите, допълва Митко и пояснява, че на борсите не само няма данъци, но и дори се получават лихви за престоя на парите в тях.

Митко пояснява, че много от криптовалутите вече имат сключени договори с компания за картови разплащания, което позволява използването им за директни разплащания. Той се занимава с криптовалутите, за да може да си помага по време на следването в университета.

В заключение Митко отбелязва, че въпреки типичния интерес на младите хора към дигиталните технологии, не може да се очаква всеки да се интересува от компютри и от борсова търговия, ако не му е интересно да следи цифри по цял ден, и признава:

Всъщност и на мен ми доскучава напоследък наистина много… Наскоро не съм играл много – може би около час на ден… Гледам да се храня здравословно и да излизам на чист въздух, да се разхождам из природата, когато мога…

Разговора на Юлияна Корнажева с ученика Митко Дойчинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!