Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: Голямата заплаха за българското образование е "изчезващият вид" учител

Системата на образованието се нуждае от стандарт за качество на учителския труд, от който да зависят разликите в заплащането

| обновено на 27.12.17 в 09:49
Снимка: Петя Генова БНР

Въпреки увеличението на заплатите на българските учителите те остават най-бедните в Европа и дори повишеното възнаграждение няма да привлече към професията млади преподаватели, смята председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. В интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" синдикалистът направи равносметка за добрите неща, случили се през изминаващата година в системата на образованието:

Определяне на образованието като приоритет – с идея парите за образование да се увеличават, а да не намаляват. Второто добро нещо, което е по-скоро като едно изключително добро намерение, е излизането от порочното "робство" на делегирания бюджет в схемата "парите следват ученика" – това е разчупено в следващия бюджет и парите вече ще следват не само ученика, а ще следват още няколко компонента, които са свързани с броя на паралелките, със спецификата на физическата среда.  По този начин порочният модел започва бавно да се разчупва, но нито за миг не бива да забравяме, че най-лошото въздействие на финансирането от 2008 година дотук безспорно не беше само формулата на делегирания бюджет, а по-скоро малкият размер на парите за образование, които и тази финансова година ще бъдат 3,6 процента при препоръчани поне 6% от Европа и от Европейския съюз (като дял от БВП, отделян за образование – бел.ред.).

Безспорно за учителите тази година се говореше най-много и можем да кажем три неща за учителите, добави Петров:

Първо, те ще бъдат с по-високи заплати, само че безспорно те остават най-бедните в Европа – тази заплата, дори и повишената заплата, в никакъв случай няма да привлечем младите в системата, защото те започват и в момента с 605 лева чисто трудово възнаграждение. Това далеч не е нещо, което ще ги привлече и задържи в системата.

Друг е въпросът, че в България учителските заплати са много различни – дори и две съседни образователни институции имат различни заплати без конкретен принцип, а на база само на пороците на делегирания бюджет. И всъщност тук остава за следващите години да направим едно мерило за качеството и когато ние правим разлики в заплащането, те да бъдат свързани с определени правила, определено качество – този процес безспорно е много труден и макар и две години или повече да отнеме неговото създаване, това безспорно трябва да се случи, защото в момента разликите са хаотични и не са на основата на някакви принципи. 

Юлиян Петров подчерта и необходимостта от търсене на млади учители: Голямата заплаха за българското образование това е "изчезващият вид учител" – с пенсионирането на около 30-35 хиляди учители в следващите 4-5 години, които на този етап нямаме надеждата, че ще бъдат сменени от млади учители, които да бъдат готови да останат.

Какви са другите въпроси, свързани със системата на образованието, които трябва да бъдат решени в спешен порядък според Юлиян Петров, може да научите  от звуковия файл. 

За очакванията си за следващата година той сподели:

За 2018 година очакваме един ползотворен социален диалог, очакваме нас синдикатите и учителските организации, които са носители на най-висока степен на експертиза, да бъдем чувани, искаме да се намали бумащината с конкретни промени. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна