Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни снеговалежи и студ парализираха северните американски щати

| обновено на 28.12.17 в 07:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордно ниските температури в централната част на Съединените Щати се придвижват на изток като днес се очаква да достигнат градове като Бостън, Ню Йорк и столицата Вашингтон. Властите препоръчаха на жителите да избягват да стоят на открито, заради опасността от измръзвания и хипотермия. В щата Охайо температурата е минус 10 градуса по Целзий през деня, а нощем стига до минус 15 градуса.

В Северна Дакота температурата спада до минус 21 градуса по Целзий. В щата Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо предупреди, че студената вълна може да продължи до 2 януари. Очаква се от днес в щата температурите да паднат до минус 40 градуса по Целзий.

Арктическият фронт, който скова поне една трета от територията на страната доведе до исторически постижения, като в градчето Интернешънъл Фолс в Минесота, познато като „хладилника на нацията“ температурата падна до минус 38 градуса, надминавайки рекорда от минус 35 от 1924-а. Рекорд от минус 33 бе отбелязан и в Хибинг – също в Минесота.

Междувременно жителите на Ири, Пенсилвания, продължават да почистват пред домовете си, след като от началото на седмицата се образува снежна покривка, която достигна около метър и половина. Властите обявиха бедствено положение и потърсиха помощта от Националната гвардия. В момента бедственото положение в Ири вече не в сила като синоптиците уверяват, че най-лошото е отминало.

Студената вълна е придружена от рекордни снеговалежи на места. Близо до Ниагарския водопад за 48 часа наваля метър и половина сняг, с което бе подобрен рекорда от 1958 г. Властите обявиха извънредно положение, за да мобилизират тежка техника, с която да се справят със разчистването на снега.
Екстремният студ ще се задържи през следващите няколко дни. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!