Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезценка на биткойн с 10%, след като Южна Корея предложи мерки за ограничаване на търговията на криптовалути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на днешната търговия биткойнът се обезценява с около 10% след като властите в Южна Корея предложиха ново законодателство, което да забрани използването на анонимни сметки за криптовалути, както и затварянето на националните електронни борси за търговия на криптовалути.

Новите законодателни предложения ще включват забрана от следващия месец при използването на анонимни сметки за дигиталните валути и ще попречат на банките да предоставят услуги за сетълмент на неидентифицирани сделки с критповалути на борсите за търговия на биткойни, се посочва в днешно изявление на южнокорейското правителство, цитирано от "Уолстрийт Джърнъл".

Правителството също така предупреди, че цифровите валути могат да бъдат уязвими и да причинят щети в резултат на инвестиционни измами или хакерски атаки на електронните борси за търговия.

Миналата седмица базираната в Сеул борса Youbit прекрати своята търговия и подаде заявление за защита от фалит, след като само в рамките на осем месеца беше подложена на хакерски атаки при които загуби значителна част от резервите си в криптовалути.

На днешните решения на южнокорейските власти се гледа като на допълнителна стъпка в опитите да се ограничат широко разпространените спекулации на пазарите за криптовалути.

                                                                                                    Графика на биткойн/долар на борсата Coindesk

СнимкаНовината провокира солиден спад с близо 10% на цената на биткойн на спот пазара към 13 830 долара, според данни на CoinDesk. Само 11 дена по-рано основната криптовалута поскъпна близо до важната психологическа бариера от 20 000 щатски долара, след което обаче последва драматичен ценови спад с над 25% преди коледните празници към нивата около 12 000 долара. Трябва да се има предвид, че за драстичното поскъпване на биткойна през настоящата година от ниво точно под 1000 долара към 20 000 долара допринесе в най-голяма степен нарастващият интерес от страна най-вече на азиатски играчи.

Решението на властите в Южна Корея за сериозно затягане на правилата за търговия с криптовалути се отразява негативно и на цената на биткойн фючърсите на борсите Chicago Mercantile Exchange (CME) и Chicago Board Options Exchange (Cboe).

Януарските фючърси на най-известната дигитална валута се понижават на CME със 7% към 13 650 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на Cboe - с 8,06% към 13 740 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени