Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Пазарджик обяви частично бедствено положение

| обновено на 29.12.17 в 14:58
Снимка: БГНЕС

Кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви частично бедствено положение заради проблема с регионалното депо за отпадъци. Извънредната ситуация се налага, поради закриването на общинските сметища и невъзможността, новото депо да поеме отпадъците на Пазарджик и на още осем общини от 1-ви януари.

Частичното бедствено положение влиза в сила от 17 ч. Засега то се обявява за седем дни. Ако  фирмата, която оспорва конкурса за оператор на депото продължи да обжалва пред Върховния административен съд, то бедственото положение ще бъде удължено с още 30 дни, каза Тодор Попов. Той призова кметовете на останалите 8 общини, които ще бъдат обслужвани от регионалното депо също да обявят бедствено положение, защото това е единственият вариант да се сключи временен договор с  фирмата-оператор на новата клетка.
Предупреждавам колегите си, че ако не направят това, камионите им с отпадъци, които не отговарят на изискванията няма да бъдат допуснати в депото на 1-ви януари, каза Попов. 
Към момента няма официален отговор от кметовете на останалите осем общини. По неофициална информация те ще обявят бедствено положение  на трети януари, следващата година.


От началото на 2018 в област Пазарджик трябваше да заработи регионално депо за отпадъци. Това няма да се случи заради обжалвания в съда. Същевременно населените места в областта вече няма да могат да ползват досегашните си сметища и се притесняват от предстоящ проблем с отпадъците. Чрез обявяването на бедствено положение общините ще имат достъп до извънредни средства, с които да предотвратят поне временно трудната ситуация. 

Попов призова кметовете на останалите 8 общини в областта да направят същото, защото проблемът засяга цялата област:

След като го обявим 7-дневен период, ние ще имаме възможност да сключим директни договори с фирмата за този период от време, които на 1-ви (януари) да поемат оперирането за една седмица на самото депо.

Съветвам останалите колеги да го направят същото, защото таксите и глобите ще бъдат такива, че многократно ще надхвърлят разходите им, които ще направят по отношение на обезпечаването на тази услуга. 

На 1-ви няма да могат да изхвърлят нито на старото си сметище и на голата поляна, на която досега са изхвърляли, нито на новото депо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна