Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културния старт на Европредседателството

Европейските "закачки" и музиката, която обединява нациите в новогодишния концерт

Емил Табаков: "Нестинарският танц" на Големинов беше най-очевидният и лесен избор

На 1 януари за 31-и път София ще бъде музикално-празнична, защото точно в 18.00 часа в зала 1 на НДК започва Празничният новогодишен концерт. Реално погледнато, това е културното събитие, с което навлизаме в първото за страната ни председателство на Съвета на Европа.

Оттук започва и разговорът ни в сутрешното "Радиокафе" с Емил Табаков, който ще бъде на пулта пред Фестивалния симфоничен оркестър. "Тоест, ние сме първите председатели - симфоничният оркестър и аз" - казва с усмивка диригентът и продължава - "важното е, че през последните 31 години този концерт се превърна в една хубава традиция. А като председатели на Европа, ние решихме да включим по една творба от всяка една държава - членка на ЕС". Така се оформя една много интригуваща програма под мотото "Духът на Европа".

Беше си трудна задача - да се подбере такава музика, което да е празнична, подходяща, която да представя добре културата на държавата, не е лесно. Най-сложно беше с държави, чиято музика е по-малко позната у нас - като Латвия, литва, Малта, Кипър, Португалия, разказва Емил Табаков.

В оформянето на програмата има и едно приятно чувство за хумор - както се оказа, специално търсено - например Унгария е представена с "Унгарски танц", писан от Йоханес Брамс, който е германец, а Румъния  - с "Румънски танц" от Бела Барток. "Музикална Европа отдавна е обединена и изобщо музиката винаги е обединявала нациите" - добавя Емил Табаков.

СнимкаНай-лесен и очевиден е бил изборът на българска творба - тя беше ясна, най-сигурната от самото начало - "Нестинарският танц" из "Нестинарка" на Марин Големинов, който беше и моят професор по композиция в консерваторията, а и през 2018-а отбелязваме 110 години от рождението му. За разлика от 2007, когато маестро Табаков дирижира подобен концерт при приемането на страната ни в ЕС - тогава една творба представяше България и Румъния, а именно "Хоро-стакато" от Динику, оркестрирана от Панчо Владигеров

Солист на концерта ще бъде прекрасният цигулар Светлин Русев (концертмайстор на оркестъра на Парижкото радио и на оркестъра на Романска Швейцария") . Той ще "представи" четири държави - Белгия (Изаи), Франция (Масне), Полша (Виенявски) и Италия (Паганини). Творбите няма да звучат по азбучен ред на държавите, които представят. "Обединили сме ги по различни признаци - френскоговорящи, славянски, южни, допълва Емил Табаков..

Концертът "Духа на Европа" започва половин час по-рано от традиционния час, а именно в 18 часа, в зала 1 на НДК на 1 януари - какъв по-добър начин за начало на новата 2018 година!

За българската творба в програмата - танцовата драма "Нестинарка" (по разказа на Константин Петканов) има своята премиера през 1942 в Софийската опера, успехът е огромен, оттогава се е играла многократно на сцените на всички български оперни театри, както и по света. Балет "Арабеск" има своя версия, което са представяли в над 40 държави. "Нестинарският танц" е от най-изпълняваните български творби в чужбина. През февруари ще има нова постановка на "Нестинарка" в Националната опера в София - постановка, която през май ще бъде част от турнето на операта в Болшой театър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени