Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистърът и кметът на Банско ще дадат днес брифинг относно решението за Пирин

Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Решението на кабинета да даде зелена светлина за изграждане на втори лифт на Банско. Това ще обсъдят на съвместен брифинг днес министърът на oколната среда Нено Димов, кметът на курорта Георги Икономов и представител на Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско.
Спорното решение изкара отново на протест вчера природозащитници в София. В защита на Националния парк "Пирин" се събраха на спонтанна демонстрация и активисти в Стара Загора. 
Протестиращите се готвят да обжалват пред Върховния административен съд правителственото решение за промяна в плана за управление на парка. 
Екоактивистите се притесняват, че това ще доведе до изсичането на вековни гори в парк "Пирин". Природозащитниците дадоха заявка, че ще организират протести и по време на Българското европредседателство. 
Вчера министърът на околната среда Нено Димов успокои, че няма да има строителство в Пирин. Той подчерта, че всяко инвестиционно намерение ще мине през всички екологични оценки:
Ние не можем да развиваме икономиката си за сметка на околната среда, но не можем и да спираме икономиката си за сметка на околната среда. Говорим за ски-зона, която представлява 2% от територията на националния парк. Пистите, които са в момента, са 0,3% от територията на целия парк в Банско. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна