Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати посрещат новата година с рекордни студове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арктическият студ сковал голяма част от Съединените щати понижи температурите на места до рекордните -20 градуса по Целзий, предаде Ройтерс. В централната част на Индиана пътищата са заледени и опасни, предупреди местната полиция.

В Северна Дакота, Мейн и Ню Джързи властите отменят празненствата на открито заради студа. В Пенсилвания хората се борят с близо двуметрови преспи, а в Балтимор кметовете призоваха възрастните и децата да си останат у дома. По бреговете на Масачузетс океанът изхвърли замръзнали акули, а жителите по източното крайбрежие си правиха селфита на фона на скованите градски фонтани. 
 Метеорологът  Майкъл Уейнър предупреди, че температурите  може би ще достигнат най-ниските си стойности от близо век и че студът може да се задържи през цялата първа седмица на 2018 година.
Като цяло зимите са по-меки. И тези ниски температури са по-необичайни днес, отколкото са били преди 30-40 години. Като общество ние несъзнателно сме се адаптирали към по-топлите зими и затова студовете сега ни се струват много по-необичайни.
Според Уейнър подобни крайни явления във времето се дължат отчасти на климатичните промени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени