Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони по улиците, сексуални посегателства и пожари по света при посрещането на 2018-а

7
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Близо 2 милиона души присъстваха на известното сваляне на топката на "Таймс скуеър" в Ню Йорк при температури под минус 12 градуса. Американският президент Доналд Тръмп предрече, че 2018 г. ще бъде "фантастична".

Френската столица посрещна новата година с фойерверки и пиротехническо шоу край Триумфалната арка. 
В Берлин, където на тържествата имаше специални зони за сигурност за жените, все пак са регистрирани оплаквания за сексуални посегателства. Полицията отбелязва, че заподозрените вече са арестувани, но не се съобщава броят на пострадалите, нито от какви действия са се оплакали.
В Лондон Камбаната Биг Бен в часовниковата кула на британския парламент отбеляза настъпването на Нова година с 12 удара. Часовникът беше временно върнат към работа за Коледа и Нова година, въпреки че през август започна ремонта му
Японците посрещнаха новата Година на кучето с молитва за мир и щастие. В индонезийската столица Джакарта близо 450 двойки се венчаха на колективна церемония, а Дубай замени традиционните фойерверки с лазерен спектакъл над най-високият небостъргач в света - Бурдж Халифа.

Посрещането на 2018 включваше и редица инциденти.

Стотици превозни средства бяха унищожени при пожар в многоетажния паркинг "Кингз док" в Ливърпул, с капацитет от 1600 коли. Наложи се жителите на околни сгради да бъдат евакуирани, предаде Ройтерс.

Двама души пострадаха на плаж в Австралия, след като фойерверки предизвикаха пожар. Полицията отцепи района и евакуира няколкото хиляди празнуващи.

Десетки филипинци бяха ранени от фойерверки при едни от най-шумните празненства в Азия. Президентът Родриго Дутерте подписа указ, ограничаващ използването на фойерверки само на определени места, като близо до молове и паркове. Много филипинци, повлияни от китайските традиции, вярват, че шумното посрещане на Нова година помага за прогонването на злото и лошия късмет. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна