Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Омана Кацарска в лилаво, оранжево и червено

7
Снимка: Лозина Владимирова

"Този, който дава живот" - това означава в превод от санскрит името Омана. Омана Кацарска е художник на свободна практика с фокус върху илюстрацията, оформлението на книги и типографията. Завършила е НУИИ "Илия Петров", специалност "Графика"; бакалавър е в специалност "Книга, илюстрация и печатна графика" (Национална художествена академия) а в момента е магистър - специалност "Шрифт" към НХА. 

Омана Кацарска рисува от малка. Родителите й са творци. Тя е на 23 години. Описва себе си с три цвята: лилаво, което е въображение и успокоява; оранжево, което е енергия и носи позитивна сила; червено, което дава хъс и утвърждава силите.

Омана Кацарска е участвала в множество изложби, в панаир на занаятите, в лятна академия за креативно мислене, в биенале в Китай и в конкурс за графика в Япония. Има редица награди. По думите й, от 2006 година досега у нас не е имало изложба на български илюстратори и едва през декември в рамките на Софийския международен панаир на книгата беше показана експозиция, събрала рисунките на близо 30 родни творци. 

Омана е илюстрирала "Островът на съкровищата", отворена е към всякакви проекти, но все пак има мечта - да илюстрира "Марсиански хроники" на Рей Бредбъри заради изключителното въздействие на ярката образност на автора.

Интервюто на Лозина Владимирова с Омана Кацарска за "Нощен Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна