Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС очаква иранските власти да гарантират правото на гражданите на мирни демонстрации и свобода на словото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС поддържа контакт с иранските власти и очаква да бъде гарантирано правото на гражданите на мирни демонстрации и свобода на словото. Това е позицията на Евросъюза по размириците в Иран, изразена от говорителя на външнополитическата служба Катрин Рей.

Германия изрази загриженост във връзка с размириците в Иран. Призоваваме иранското правителство да уважава правото на демонстрантите да изразяват мирно своите искания. След сблъсъците от последните дни е още по-важно всички да се въздържат от насилие, заяви германският външен министър Зигмар Габриел след съобщенията за жертви в Доруд и други ирански градове.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Европа, че не реагира срещу действията на иранските власти: Тъжно е, че много европейски правителства наблюдават мълчаливо, докато младите героични иранци са бити по улиците. Това просто не е справедливо. Аз единствен няма да мълча, заяви Нетаняху. Той пожела успех на протестиращите и отхвърли като "смехотворни" твърденията, че израелски агенти стоят зад размириците: Смелите иранци изпълват улиците. Те искат свобода. Те искат справедливост - основни права, които им отказват от десетилетия. Жестокият ирански режим пръсна десетки милиарди долари, за да сее омраза. С тези пари можеха да построят училища и болници.

Всяка външна намеса, дестабилизираща обстановката в Иран, е недопустима, заяви руското външно министерство. Русия смята, че масовите безредици са вътрешен проблем на страната, и се надява, че ситуацията няма да се развива по сценария на насилието.

Според съобщенията от вчера 13 души, включително и полицай са убити досега в Доруд и други ирански градове по време на антиправителствените протести.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна