Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията

| обновено на 02.01.18 в 18:14
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В съобщение от прессекретариата на държавния глава се казва, че Радев оспорва по принцип закона в неговата цялост.

Корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нея се овладяват основни лостове на държавното управление от частни икономически интереси, които оказват въздействие върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние. Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията.

Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото.

В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на Закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които Република България е страна.

Радев беше обявил, че ще наложи вето още преди антикорупционния закон да бъде приет от парламента.

Президентът обяви още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ, че той няма да свърши работа, тъй като комисията "Антикорупция" няма да има разследващи функции, за каквито настояваше БСП. В проектозакона на БСП, който бе отхвърлен, се предвиждаше също председателят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от парламента, както приеха управляващите.

Крум Зарков от "БСП за България " определи пред "Хоризонт" президентското вето като "очаквано и аргументирано":

Не спирам да се надявам, че инатът ще отстъпи на аргументите. В ГЕРБ също има юристи и политици, които разбират, че законът няма да проработи. Дали те ще продължат по логиката "важно е да има нещо, колкото да кажем, че правим нещо" или ще се възползват от този шанс да преразгледаме из основи този законопроект и ако трябва да подготвим по-добър, това зависи от тях. Надявам се те да проявят разум.

Ако шефовете на този нов антикорупционен орган се определят от управляващото мнозинство и във всеки един момент могат да бъдат отзовани от същото това мнозинство, това ще политизира органа и ще обрече на неуспех, той нито ще е единен, нито ще е независим, нито ще е антикорупционен - коментира още Крум Зарков. 
Ветото дойде след тежките оценки за страната ни в авторитетни европейски издания през последните дни като най-корумпираната в ЕС.

Като златен шанс за правителството и мнозинството в НС определи президентското вето председателят на БСП Корнелия Нинова чрез профила си във "Фейсбук":

Подкрепата за ветото би било само една стъпка в правилната посока. Втората би била да се чуят аргументите на БСП при вота на недоверие за корупцията на правителството на Борисов. Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми - бедност, здравеопазване, образование, демография.

Нинова още изтъква, че критиките срещу антикорупционните политики на управлението на ГЕРБ не идват само от лошата БСП, а от сърцето на Европа. Тя визира анализи за България на авторитетни издания като британския "Гардиън" и германския "Ди Цайт". 

До момента от управляващото мнозинство не са коментирали президентското вето. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна