Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депото за боклук в Пазарджик заработи

РИОСВ – Пазарджик проверява затворени ли са старите сметища

| обновено на 02.01.18 в 15:00
Снимка: Евелина Стоянова

Кризата с боклука на Пазарджик е преодоляна. Новото регионално депо за битови отпадъци заработи. Фирмата, която беше посочена от Общината, извършва дейността си по график. Сметосъбирането и депортирането на отпадъците в Пазарджик и 30-те села на общината започна рано тази сутрин. Специални бланкови документи придружават всеки камион.

Обявяването на частичното бедствено положение в края на миналата година даде законовата възможност на Общината да сключи временен договор с оператор на новото депо. То беше създадено съгласно европейски регламенти, които предполагат закриването на местните сметища. До възможна криза с боклука обаче доведе обжалване в Комисията за защита на конкуренцията на избрания оператор.

Според заместник-кмета на Пазарджик Петър Петров депото работи нормално: 

Оттам нямам информация да има върнати нередовни коли, така че всичко върви по график.

Регионалната екоинспекция в Пазарджик проверява дали старите сметища в областта са затворени. Забраната за дейността им влезе в сила от 31-ви декември. Поради тази причина в осем общини на областта сметоизвозване няма от края на миналата година. Кметовете на населените места в момента създават необходимата организация, за да могат от утре да използват новото регионално депо на Пазарджик. В момента отпадъците от общините са събрани в машините, но няма къде да бъдат извозени, обясни заместник-кметът на Лесичово Веселина Милкова:

Официално все още от Община Пазарджик не са ни уведомили, че са подписали договор с фирмата - оператор. Имахме готовност, ако продължи повече, вече ние да обявим критично бедствено положение, предвид обаче създалата се ситуация и обявеното бедствено положение от община Пазарджик, в момента точно това правим - организация, за да започне извозването.

Слушатели сигнализираха, че в останалите осем общини няма сметоизвозване четвърти ден. По-късно събраният боклук в Пещера започна да се извозва към новото регионално депо в Пазарджик. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени