Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският аятолах обвини враговете на Ислямската република за безредиците в страната

| обновено на 02.01.18 в 16:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обвини враговете на Ислямската република в предизвикване на безредици при продължаващите антиправителствени протести в страната:

Всички, които са против Ислямската република Иран, онези, които разполагат с пари, политика, оръжия и разузнавателни апарати, искат да създадат проблеми за ислямския режим в Иран. Имам какво да кажа на хората за проблемите от последните дни, ще говоря с тях с Божия помощ и когато му дойде времето.

В обичайната реторика на Хаменей като "враговете" на страната му са Израел, САЩ и Саудитска Арабия. 

По-късно американският президент Доналд Тръмп отправи критики към управляващите в Техеран и изтъкна, че страната е в лошо икономическо състояние. В рамките на кризата в Иран Тръмп изказа подкрепа с протестите в социалната мрежа "Туитър".

Същевременно Великобритания призова Иран да започне диалог по същество за проблемите, повдигнати от протестиращите в страната.

Европейският съюз поиска от властите в Техеран да гарантират правото на гражданите на мирни демонстрации и свобода на словото.

Призив за въздържане от насилие отправи и външният министър на Германия Зигмар Габриел.

България наблюдава със загриженост последните развития в Иран, довели до загубата на човешки живот, се казва в позиция на българското Министерство на външните работи.

Oтчитаме изявлението на президента Рохани, че гражданите имат право на мирни протести и очакваме всички страни да се въздържат от насилие в дух на толерантност и уважаване на правото на събиране и изразяване на иранските граждани, допълват от външното министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна