Спомен за диригента Моисей Златин

Отбелязваме 135- годишнината от рождението на руския диригент Мойсей Златин, който в продължение на много години работи за професионалното израстване и утвърждаване  на българския оперен театър.

Мойсей Маркович Златин е роден на 10 декември 1882 година в Екатеринослав. Завършва Московската консерватория като пианист в класа на Софронов, учи при Скрябин, Танеев и Иполитов-Иванов и се дипломира и като диригент. Известно време преподава в оперния клас на Консерваторията, после постъпва в частната опера на Зимин, като изминава за няколко години целия път на оперен диригент - от корепетитор, помощник-диригент, хормайстор. Гастролира в много руски градове. Първото му идване в България е през 1920 година, още преди „Оперната дружба“ да бъде одържавена. На 10 септември той дебютира с операта „Евгений Онегин“ и остава като главен диригент за един сезон. Следващите му назначения в Софийската опера са през сезоните 1922-1924, няколко месеца през 1929 и сезоните между 1932-1936 г. В тези периоди той поставя за първи път у нас музикално и дирижира повече от 20 опери - от руската класика: “Княз Игор“, “Борис Годунов", “Хованщина“, “Садко“, "Снежанка", “Царска годеница“, както и “Риголето“, “Самсон и Далила“, “Хугеноти“, “Ромео и Жулиета“, “Севилският бръснар“, "Лоенгрин“. Освен като главен диригент на Софийската опера,  Златин е и един от създателите на Българската народна филхармония и пръв неин диригент. Той създава традициите в изпълнението на руския класически репертоар. В годините след напускането на България Златин дирижира руски оперни трупи и гастролира с тях в Лондон, Париж, САЩ. Умира през 1953 г. на 71 години.

За Мойсей Златин  и неговия принос към българската култура говори големият наш диригент Асен Найденов, а записът е съхранен в Златния фонд на БНР.
Чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20