Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Моисей Златин

Отбелязваме 135- годишнината от рождението на руския диригент Мойсей Златин, който в продължение на много години работи за професионалното израстване и утвърждаване  на българския оперен театър.

Мойсей Маркович Златин е роден на 10 декември 1882 година в Екатеринослав. Завършва Московската консерватория като пианист в класа на Софронов, учи при Скрябин, Танеев и Иполитов-Иванов и се дипломира и като диригент. Известно време преподава в оперния клас на Консерваторията, после постъпва в частната опера на Зимин, като изминава за няколко години целия път на оперен диригент - от корепетитор, помощник-диригент, хормайстор. Гастролира в много руски градове. Първото му идване в България е през 1920 година, още преди „Оперната дружба“ да бъде одържавена. На 10 септември той дебютира с операта „Евгений Онегин“ и остава като главен диригент за един сезон. Следващите му назначения в Софийската опера са през сезоните 1922-1924, няколко месеца през 1929 и сезоните между 1932-1936 г. В тези периоди той поставя за първи път у нас музикално и дирижира повече от 20 опери - от руската класика: “Княз Игор“, “Борис Годунов", “Хованщина“, “Садко“, "Снежанка", “Царска годеница“, както и “Риголето“, “Самсон и Далила“, “Хугеноти“, “Ромео и Жулиета“, “Севилският бръснар“, "Лоенгрин“. Освен като главен диригент на Софийската опера,  Златин е и един от създателите на Българската народна филхармония и пръв неин диригент. Той създава традициите в изпълнението на руския класически репертоар. В годините след напускането на България Златин дирижира руски оперни трупи и гастролира с тях в Лондон, Париж, САЩ. Умира през 1953 г. на 71 години.

За Мойсей Златин  и неговия принос към българската култура говори големият наш диригент Асен Найденов, а записът е съхранен в Златния фонд на БНР.
Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна