Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 долара за барел петрол и други 9 изненади през 2018-а година, за които говори видният инвестиционен гуру Байрън Уийн

Байрън Уийн, който е вицепрезидент на един от най-големи в света инвестиционни фондове Blackstone Advisory Partners, представи обичайния си за началото на всяка една година списък с десет потенциални пазарни изненади, които биха могли да предизвикат трусове на глобалните капиталови пазари.

Продължавайки своята традиция в сила от 1986-а година насам, когато той все още беше главен инвестиционен стратег на американската банка Morgan Stanley, Уийн коментира потенциалните "изненади", чиито шансове според по-голямата част от инвеститорите се оценяват на едва около 33%, но на които видният представител на Blackstone дава над 50% вероятност да бъдат реализирани.

Това е 33-та година, за която Байрън Уийн предоставя своите виждания за редица икономически и събития на финансовите пазар, като и възможни политически изненади в рамките на следващите 12 месеца.

Десетте изненади на Байрън Уийн за 2018-а година са следните:

1. Китай най-накрая решава, че не е приемлив ядрен потенциал в ръцете на непредсказуем лидер до самата граница, въпреки че Северна Корея е комунистически буфер между властите в Пекин и демократичната Южна Корея. В тази връзка Китай отменя всичките доставки на горива и храни за Северна Корея, която в крайна сметка се съгласява да прекрати програмата си за ядрено развитие, но не и да се откаже от досегашния си оръжеен арсенал.

2. Популизмът и анархията се разпространяват по целия свят. В Обединеното кралство лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин става следващият министър-председател. Въпреки репресивните действия от страна на испанското правителство, областта Каталуня остава доста размирна. Въпреки неблагоприятните икономически последици от вота за Брекзит, неволното положително следствие е, че този вот ще доведе до по-голямо икономическо сътрудничество и по-бърз растеж в рамките на континентална Европа.

3. Доларът най-накрая показва признаци на живот и започва да поскъпва. Реалният икономически растеж в САЩ надхвърля 3%, което в съчетание с изпълнението на някои от компонентите на пробизнес ориентираната програма на президента Доналд Тръмп поднови интересът на инвеститорите да притежават доларово деноминирани финансови активи. При това положение еврото може да се понижи към 1,1000 долара, като в същото време зелените пари поскъпнат към 120 японски йени. Репатрирането на чуждестранни печалби, държани от американските компании зад граница, би могло да помогне за подобно поскъпва на долара.

4. Американската икономика отбелязва по-добра годината от 2017-а, но спекулативните настроения достигат висини, които в крайна сметка провокират низходяща корекция и спад на широкия фондов индекс S&P500 с около 10%. Индексът се понижава към 2300 долара, отчасти и поради по-високите лихвени проценти, но все пак приключва настоящата година над психологическата бариера от 3000 пункта, тъй като приходите продължават да се увеличават и икономическият ръст доближава 4 на сто.

5. Цената на американският лек суров петрол се движи над 80 долара за барел. Цената се повишава поради продължаващият световен икономически растеж и неочакваното ускорен търсене на важната енергийна суровина от страна на развиващите се пазари, заедно с разочароващи по-слаби шистови добиви, намалени петролни складови запаси, спазване на дисциплина в рамките на ОПЕК за ограничаване на производството и само скромно увеличаване на производството в Русия, Нигерия, Венецуела, Ирак и Иран.

6. Високата инфлация вече става повод за безпокойство. Продължаващият растеж на БВП в глобален план оказва възходящ натиск върху цените на суровините. Затегнатите пазари на труда в индустриално развитите държави водят до увеличение на заплатите, като в САЩ средните почасови доходи нарастват с 4%, а индексът на потребителските цени се движи над 3%.

7. При по-висока инфлация лихвените проценти започват да се покачват по-бързо. Федералният резерв увеличава краткосрочните лихвени проценти на четири пъти през 2018-а година (вместо планираните три пъти), а доходността на 10-годишните американски държавни облигации се придвижвам към 4%, но в същото време Фед свива само скромно своя огромен финансов баланс от над 4 млрд. долара с оглед потенциалното негативно въздействие от този ход върху финансовите пазари. Високите лихвени спредове между отделните облигации се увеличават, предизвиквайки безпокойство на пазарите на акции.

8. НАФТА, така и ядреното споразумение с Иран остават валидни независимо от атаките от страна на президента Доналд Тръмп. Ако търговското споразумение НАФТА (между САЩ, Канада и Мексико) приключи, прекалено много американски работни места ще бъдат загубени, като в същото време американските съюзници продължава да подкрепят продължаването на споразумението с Иран. Тръмп започва да мисли, че не присъединяването към Транс-тихоокеанското партньорство е било грешка, тъй като се вижда възход на влиянието на Китай в световен план. В тази връзка той настоява за повече двустранни търговски сделки в Азия.

9. Републиканците губят контрола както на Сената, така и на Камарата на представителите на изборите през ноември 2018-а година. Избирателите се чувстват разочаровани, че много обещания, направени по време на президентската кампания на Тръмп, не бяха превърнати в закони, като има и нарастваща отрицателна реакция на безкрайните писания на президента на САЩ в Туитър. Междинните избори през ноември се окажат де факто референдум за досегашното управление на Белия Дом от президент Тръмп.

10. Китайският президент Си Цзинпин, който разшири влиянието си 19-ия конгрес на Комунистическата партия, преведе през октомври 2017-а година, се фокусира върху кредитните проблеми в страната и решава да ограничи заемите за бизнеса, дори ако това означава забавяне на икономиката и създаване на по-малко работни места. Ръстът на реалния БВП на Китай се забавя рязко до 5,5%, но това има слаби последици за световния икономически растеж. Според Цзинпин подобен ход ще гарантира устойчивостта на китайския растеж в дългосрочен план.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени