Доларът прекъсна серия от пет поредни дни на загуби, но инвеститорите не изглеждат прекалено впечатлени

В сряда щатският долар парира част от неотдавнашните си разпродажби на валутните пазари, поскъпвайки за пръв път след пет поредни дни на загуби, тъй като инвеститорите са в очакване на стенограмата от декемврийското заседание на Федералния резерв, която ще бъде оповестена по-късно тази вечер.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нараства с 0,25% към 92,11 пункта след доста слабото вчерашно начало на новата година, когато той се смъкна до три и половина месечно дъно около 91,75 пункта.

Днешният опит за поскъпване на зелените пари се дължи отчасти на нарастване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ към важното психологическо ниво от 2,50% и на закриване на част от "късите" доларови позиции преди стенограмата от последното заседание на Фед. На срещата на 12-ти и 13-ти декември американските централни банкери повишиха за трети път през изминалата година федералната фондова лихва с 0,25% към диапазон между 1,25% и 1,50%. Инвеститорите ще следят внимателно, дали протоколите от заседанието ще дадат индикации, колко пъти Фед ще вдигне лихвените ставки и през 2018-а година и кога може да се очаква първото подобно повишение. На този етап участниците на финансовите пазари са отработили само две вдигания на основната американска лихва през настоящата година, докато самите членове на Фед продължават да залагат на ново трикратно повишение, като осредните прогнози са за първи подобен ход на заседанието през месец март.

Въпреки днешното предпазливо поскъпване на долара, мнозинството инвеститори и анализатори запазват по-песимистични прогнози относно перспективите пред зелените пари в краткосрочен план с оглед на факта, че очакваните нови повишения на федералната фондова лихва изглеждат отдавна "отработени" от участниците на капиталовите пазари. В същото време негативно влияние върху стойността на щатския долара продължава да оказва несигурността относно влиянието, което ще окаже одобрената в края на 2017-а година мащабна данъчна реформа в САЩ върху представянето на водещата световна икономика.

                                                                                               Графика на евро/долар (на седмична база)

Снимка

Еврото се понижава с 0,35% към 1,2011 долара, отстъпвайки от вчерашен 4-месечен връх от 1,2081 нивото - точно под важния връх за единната европейска валута от 8-и септември 2017-а година около 1,2092 долара (негова най-висока стойност от самото начало на 2015-а година). Интересът за покупки на евро обаче продължава да бъде добър на фона на оптимизъм относно солидното представянето на икономиката на еврозоната и през новата година, както и с оглед на засилващите се очаквания, че Европейската централна банка ще преустанови официално програмата си за покупки на активи на по-късно етап през 2018-а година. През последните дни редица висши представители на централната банка като Беноа Кьор и Едвалд Новотни сигнализираха, че програмата на ЕЦБ, известна като "количествени улеснения", вероятно няма да бъде удължена за пореден път след септември тази година.

Британската лира също отстъпва от сутрешен 4-месечен връх около 1,3616 долара, търгувайки се с понижение в рамките на деня от 0,2% към 1,3555 областта, отразявайки отчасти по-слабо проучване за активността в строителния сектор на Острова през последния месец на изминалата година.

В същото време зелените пари поскъпват с 0,44% към 0,9764 швейцарски франка и се търгуват почти без промяна в рамките на деня около 112,25 японски йени, макар и над вчерашно триседмично дъно около 112,06 йени.

Още от категорията

МВФ: Липсата на сделка за Брекзит ще струва на ЕС 1,5% от общия БВП, или около 250 млрд. долара

Страните-членки на Европейския съюз ще понесат дългосрочни щети, равняващи се на около 1,5% от годишния общ брутен вътрешен продукт, ако Великобритания напусне през следващата година блока без да бъде постигнато споразумение за свободна търговия, предупреди в четвъртък Международният валутен, предаде агенция Ройтерс. Изчисления на Ройтерс въз..

публикувано на 19.07.18 в 17:54

Американският долар поскъпна до едногодишен връх спрямо останалите основни валути

В четвъртък доларът поскъпва до едногодишен връх спрямо останалите основни валути, включително и спрямо китайския юан, тъй като инвеститорите продължават да купуват зелените пари в резултат на тазседмичнита позитивна оценка за състоянието на американската икономика, която направи управителят на Федералния резерв Джером Пауъл . Шефът на Фед също..

публикувано на 19.07.18 в 17:03

Проф. Атанас Тасев: Има риск от още едно арбитражно дело

Решението на КЗК отговаря на законите на България, заяви в предаването „12+4“ депутатът от левицата Таско Ерменков , който е и член на Комисията по енергетика, във връзка с днешното решение на Комисията за защита на конкуренцията да забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България...

публикувано на 19.07.18 в 16:44

Ръст на туристите във Варна през летния сезон

Туристите във Варна през този сезон се увеличават. Това коментира проф. Стоян Маринов, декан на факултет "Управление" в Икономическия университет и член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. Проф. Маринов каза, че е оптимист за резултатите от туристическия сезон през това лято: "Сезонът се засилва и ще се сбъднат..

публикувано на 19.07.18 в 16:34

Социалното министерство предлага линията на бедност за следващата година да нарасне с 27 лева

Социалното министерство предлага линията на бедност за следващата година да нарасне с 27 лева и да бъде 348 лева. При избора на този размер са взети предвид съотношението на разходите за храна и тези за нехранителните стоки и услуги, така че да се покрият минимални жизнени потребности на 20 процента от най-бедните домакинства в страната...

публикувано на 19.07.18 в 16:22

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до близо 50-годишно дъно

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица изненадващо силно до ново близо 50-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 14-ти юли се понижиха..

публикувано на 19.07.18 в 15:56

КЗК забрани сделката на "Инерком България" ЕАД с ЧЕЗ - България

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ ЕАД върху дружествата на ЧЕЗ в България. В процеса на проучване комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от..

обновено на 19.07.18 в 15:42