Доларът прекъсна серия от пет поредни дни на загуби, но инвеститорите не изглеждат прекалено впечатлени

В сряда щатският долар парира част от неотдавнашните си разпродажби на валутните пазари, поскъпвайки за пръв път след пет поредни дни на загуби, тъй като инвеститорите са в очакване на стенограмата от декемврийското заседание на Федералния резерв, която ще бъде оповестена по-късно тази вечер.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нараства с 0,25% към 92,11 пункта след доста слабото вчерашно начало на новата година, когато той се смъкна до три и половина месечно дъно около 91,75 пункта.

Днешният опит за поскъпване на зелените пари се дължи отчасти на нарастване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ към важното психологическо ниво от 2,50% и на закриване на част от "късите" доларови позиции преди стенограмата от последното заседание на Фед. На срещата на 12-ти и 13-ти декември американските централни банкери повишиха за трети път през изминалата година федералната фондова лихва с 0,25% към диапазон между 1,25% и 1,50%. Инвеститорите ще следят внимателно, дали протоколите от заседанието ще дадат индикации, колко пъти Фед ще вдигне лихвените ставки и през 2018-а година и кога може да се очаква първото подобно повишение. На този етап участниците на финансовите пазари са отработили само две вдигания на основната американска лихва през настоящата година, докато самите членове на Фед продължават да залагат на ново трикратно повишение, като осредните прогнози са за първи подобен ход на заседанието през месец март.

Въпреки днешното предпазливо поскъпване на долара, мнозинството инвеститори и анализатори запазват по-песимистични прогнози относно перспективите пред зелените пари в краткосрочен план с оглед на факта, че очакваните нови повишения на федералната фондова лихва изглеждат отдавна "отработени" от участниците на капиталовите пазари. В същото време негативно влияние върху стойността на щатския долара продължава да оказва несигурността относно влиянието, което ще окаже одобрената в края на 2017-а година мащабна данъчна реформа в САЩ върху представянето на водещата световна икономика.

                                                                                               Графика на евро/долар (на седмична база)

Снимка

Еврото се понижава с 0,35% към 1,2011 долара, отстъпвайки от вчерашен 4-месечен връх от 1,2081 нивото - точно под важния връх за единната европейска валута от 8-и септември 2017-а година около 1,2092 долара (негова най-висока стойност от самото начало на 2015-а година). Интересът за покупки на евро обаче продължава да бъде добър на фона на оптимизъм относно солидното представянето на икономиката на еврозоната и през новата година, както и с оглед на засилващите се очаквания, че Европейската централна банка ще преустанови официално програмата си за покупки на активи на по-късно етап през 2018-а година. През последните дни редица висши представители на централната банка като Беноа Кьор и Едвалд Новотни сигнализираха, че програмата на ЕЦБ, известна като "количествени улеснения", вероятно няма да бъде удължена за пореден път след септември тази година.

Британската лира също отстъпва от сутрешен 4-месечен връх около 1,3616 долара, търгувайки се с понижение в рамките на деня от 0,2% към 1,3555 областта, отразявайки отчасти по-слабо проучване за активността в строителния сектор на Острова през последния месец на изминалата година.

В същото време зелените пари поскъпват с 0,44% към 0,9764 швейцарски франка и се търгуват почти без промяна в рамките на деня около 112,25 японски йени, макар и над вчерашно триседмично дъно около 112,06 йени.

Още от категорията
Халид ал-Фалих

Петролът поскъпва след изявление на Саудитска Арабия за възможно удължаване на действащото споразумение и след края на годината

Петролът поскъпва в началото на търговията в понеделник, парирайки част от ценовия си спад, регистриран през миналата седмица, след като през уикенда енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че ОПЕК и останалите големи производители като Русия могат да намерят начини за продължаване на тяхното сътрудничество по отношение на..

публикувано на 22.01.18 в 11:00

Български проект с черна муха на финала на конкурс в Амстердам за бизнес с кауза

Проект за производство на протеини от органични отпадъци е българският финалист в международния конкурс за социално предприемачество Chivas Venture.Българският стартъп NASEKOMO, чийто социално отговорен бизнес се базира на концепцията за кръгова икономика, ще представи страната ни на глобалния финал на конкурса през май месец. Наградният фонд в..

публикувано на 22.01.18 в 10:59

Агенция "Фич" повиши с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Испания до "А-"

В края на миналата седмица агенция "Фич" повиши с една степен суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Испания до "А-",   цитирайки силният подем на испанската икономика и подобряващата се фискална картина на страната, съобщава Франс прес. В същото време "Фич" определи стабилна перспектива пред новия кредитен рейтинг на страната и..

публикувано на 22.01.18 в 10:04

Владислав Горанов и Георги Костов ще бъдат изслушани за българската централизирана система за акцизите

Финансовият министър Владислав Горанов и директорът на Агенция "Митници" Георги Костов ще бъдат изслушани за българската централизирана система за акцизите. Това ще стане на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисии в парламента. Според БСП акцизната система е била манипулирана с цел укриване на ДДС, акцизи и мита...

публикувано на 22.01.18 в 08:52

Саудитска Арабия смята, че сътрудничеството за намаляване на предлагането на петрол трябва да продължи и през следващите години

Сътрудничеството между производителите на петрол във и извън ОПЕК за намаляване на предлагането трябва да продължи и през следващите години. Това заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех на международна конференция в Оман. Фалех подчерта ефективността на споразумението от ноември 2016 година за ограничаване на добивите,..

публикувано на 21.01.18 в 23:35

За първи път България е партньорска страна на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин

За първи път в историята на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна. Страната ни традиционно участва в това най-голямо изложение в света в областта на храните и земеделието, където освен тесните специалисти участват и политици, защото по време на "Зелената седмица" се подготвят и не малко политически решения..

публикувано на 20.01.18 в 12:26

Финансовите перспективи пред Западните Балкани, разгледани на престижния форум Euromoney

Европейската перспектива за страните от Западните Балкани минава и през редица икономически реформи и стабилизиране на финансовата система. Подобна е картината и в други държави от Източна Европа. Затова техните успехи и провали бяха сред основните теми на най-престижния европейски финансов форум - Euromoney, провеждан ежегодно във Виена...

публикувано на 20.01.18 в 11:03