Доларът прекъсна серия от пет поредни дни на загуби, но инвеститорите не изглеждат прекалено впечатлени

В сряда щатският долар парира част от неотдавнашните си разпродажби на валутните пазари, поскъпвайки за пръв път след пет поредни дни на загуби, тъй като инвеститорите са в очакване на стенограмата от декемврийското заседание на Федералния резерв, която ще бъде оповестена по-късно тази вечер.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нараства с 0,25% към 92,11 пункта след доста слабото вчерашно начало на новата година, когато той се смъкна до три и половина месечно дъно около 91,75 пункта.

Днешният опит за поскъпване на зелените пари се дължи отчасти на нарастване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ към важното психологическо ниво от 2,50% и на закриване на част от "късите" доларови позиции преди стенограмата от последното заседание на Фед. На срещата на 12-ти и 13-ти декември американските централни банкери повишиха за трети път през изминалата година федералната фондова лихва с 0,25% към диапазон между 1,25% и 1,50%. Инвеститорите ще следят внимателно, дали протоколите от заседанието ще дадат индикации, колко пъти Фед ще вдигне лихвените ставки и през 2018-а година и кога може да се очаква първото подобно повишение. На този етап участниците на финансовите пазари са отработили само две вдигания на основната американска лихва през настоящата година, докато самите членове на Фед продължават да залагат на ново трикратно повишение, като осредните прогнози са за първи подобен ход на заседанието през месец март.

Въпреки днешното предпазливо поскъпване на долара, мнозинството инвеститори и анализатори запазват по-песимистични прогнози относно перспективите пред зелените пари в краткосрочен план с оглед на факта, че очакваните нови повишения на федералната фондова лихва изглеждат отдавна "отработени" от участниците на капиталовите пазари. В същото време негативно влияние върху стойността на щатския долара продължава да оказва несигурността относно влиянието, което ще окаже одобрената в края на 2017-а година мащабна данъчна реформа в САЩ върху представянето на водещата световна икономика.

                                                                                               Графика на евро/долар (на седмична база)

Снимка

Еврото се понижава с 0,35% към 1,2011 долара, отстъпвайки от вчерашен 4-месечен връх от 1,2081 нивото - точно под важния връх за единната европейска валута от 8-и септември 2017-а година около 1,2092 долара (негова най-висока стойност от самото начало на 2015-а година). Интересът за покупки на евро обаче продължава да бъде добър на фона на оптимизъм относно солидното представянето на икономиката на еврозоната и през новата година, както и с оглед на засилващите се очаквания, че Европейската централна банка ще преустанови официално програмата си за покупки на активи на по-късно етап през 2018-а година. През последните дни редица висши представители на централната банка като Беноа Кьор и Едвалд Новотни сигнализираха, че програмата на ЕЦБ, известна като "количествени улеснения", вероятно няма да бъде удължена за пореден път след септември тази година.

Британската лира също отстъпва от сутрешен 4-месечен връх около 1,3616 долара, търгувайки се с понижение в рамките на деня от 0,2% към 1,3555 областта, отразявайки отчасти по-слабо проучване за активността в строителния сектор на Острова през последния месец на изминалата година.

В същото време зелените пари поскъпват с 0,44% към 0,9764 швейцарски франка и се търгуват почти без промяна в рамките на деня около 112,25 японски йени, макар и над вчерашно триседмично дъно около 112,06 йени.

Още от категорията

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19

БААИК: Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството

Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството, заявяват от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК).  В протестна декларация до всички власти от организацията напомнят, че дейността им е без точен регламент до момента. Браншовата организация няма възможност да оказва влияние на фирмите, както и да следи за..

публикувано на 19.10.18 в 18:19
Владимир Путин и узбекският му колега Шавкат Мирзийоев дадоха в Ташкент символичен старт за работата по първия АЕЦ в Узбекистан, която ще е в западния регион Навой.

Путин даде старт на стоежа на АЕЦ в Узбекистан

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три..

публикувано на 19.10.18 в 16:54

Инвеститори ще вложат 500 млн. евро в заводи за автомобилни компоненти у нас

Инвестиции в размер на 500 млн. евро ще бъдат направени в България. Те ще разкрият 50 000 работни места в заводи за автомобилни компоненти. Това стана ясно по време на заключителната част от международния "Аутомотив форум", който се проведе в София. Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика. За..

публикувано на 19.10.18 в 15:55

Започват масирани проверки за спазване на данъчното законодателство

Данъчните започват масирани проверки за спазването на данъчното и осигурителното законодателство в строителния бранш, съобщават от Националната агенция за приходите. Фокус на проверката ще бъде наемането на работници, като вече са избрани първите 80 обекта, които ще бъдат проверени. Подборът се прави на базата на издадените строителства за..

публикувано на 19.10.18 в 15:42