Доларът прекъсна серия от пет поредни дни на загуби, но инвеститорите не изглеждат прекалено впечатлени

В сряда щатският долар парира част от неотдавнашните си разпродажби на валутните пазари, поскъпвайки за пръв път след пет поредни дни на загуби, тъй като инвеститорите са в очакване на стенограмата от декемврийското заседание на Федералния резерв, която ще бъде оповестена по-късно тази вечер.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нараства с 0,25% към 92,11 пункта след доста слабото вчерашно начало на новата година, когато той се смъкна до три и половина месечно дъно около 91,75 пункта.

Днешният опит за поскъпване на зелените пари се дължи отчасти на нарастване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ към важното психологическо ниво от 2,50% и на закриване на част от "късите" доларови позиции преди стенограмата от последното заседание на Фед. На срещата на 12-ти и 13-ти декември американските централни банкери повишиха за трети път през изминалата година федералната фондова лихва с 0,25% към диапазон между 1,25% и 1,50%. Инвеститорите ще следят внимателно, дали протоколите от заседанието ще дадат индикации, колко пъти Фед ще вдигне лихвените ставки и през 2018-а година и кога може да се очаква първото подобно повишение. На този етап участниците на финансовите пазари са отработили само две вдигания на основната американска лихва през настоящата година, докато самите членове на Фед продължават да залагат на ново трикратно повишение, като осредните прогнози са за първи подобен ход на заседанието през месец март.

Въпреки днешното предпазливо поскъпване на долара, мнозинството инвеститори и анализатори запазват по-песимистични прогнози относно перспективите пред зелените пари в краткосрочен план с оглед на факта, че очакваните нови повишения на федералната фондова лихва изглеждат отдавна "отработени" от участниците на капиталовите пазари. В същото време негативно влияние върху стойността на щатския долара продължава да оказва несигурността относно влиянието, което ще окаже одобрената в края на 2017-а година мащабна данъчна реформа в САЩ върху представянето на водещата световна икономика.

                                                                                               Графика на евро/долар (на седмична база)

Снимка

Еврото се понижава с 0,35% към 1,2011 долара, отстъпвайки от вчерашен 4-месечен връх от 1,2081 нивото - точно под важния връх за единната европейска валута от 8-и септември 2017-а година около 1,2092 долара (негова най-висока стойност от самото начало на 2015-а година). Интересът за покупки на евро обаче продължава да бъде добър на фона на оптимизъм относно солидното представянето на икономиката на еврозоната и през новата година, както и с оглед на засилващите се очаквания, че Европейската централна банка ще преустанови официално програмата си за покупки на активи на по-късно етап през 2018-а година. През последните дни редица висши представители на централната банка като Беноа Кьор и Едвалд Новотни сигнализираха, че програмата на ЕЦБ, известна като "количествени улеснения", вероятно няма да бъде удължена за пореден път след септември тази година.

Британската лира също отстъпва от сутрешен 4-месечен връх около 1,3616 долара, търгувайки се с понижение в рамките на деня от 0,2% към 1,3555 областта, отразявайки отчасти по-слабо проучване за активността в строителния сектор на Острова през последния месец на изминалата година.

В същото време зелените пари поскъпват с 0,44% към 0,9764 швейцарски франка и се търгуват почти без промяна в рамките на деня около 112,25 японски йени, макар и над вчерашно триседмично дъно около 112,06 йени.

Още от категорията

Започва създаването на интерактивна карта на бизнес средата у нас

Интерактивна карта на бизнес средата в България посредством най-модерните технологии за създаване на триизмерна реалност започва екипът на Национална асоциация "Сподели България".  "Интерактивната карта ще допринесе за популяризирането на нашите фирми", посочи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.  Проучване..

публикувано на 21.04.18 в 02:03

Негативен финал на една иначе позитивна седмица за инвеститорите на Уолстрийт

Основните американски фондови индекси се понижават слабо през петъчната търговия, тъй като инвеститорите на Уолстрийт реагират негативно на солидното нарастване на доходността на държавните облигации в САЩ, отразяващо притесненията за възможно по-агресивно вдигане на лихвите ставки от страна на Фед. Солидното поскъпване на цените на важни..

публикувано на 20.04.18 в 18:07

Шефът на "Еър Франс" заплаши да подаде оставка, ако стачните действия продължат

Главния изпълнителен директор на Air France-KLM, Жан-Марк Янайлак, заплаши в петък да подаде своята оставка, ако персоналът на "Еър Франс" продължава да отхвърля предложенията за повишаване на заплатите на фона на масовите деветдневни стачки в рамките на последните два месеца, съобщава Франс прес. Трябва да се има предвид, че персоналът и..

публикувано на 20.04.18 в 17:21

Доналд Тръмп се опита да ограничи поскъпването на петрола, обвинявайки ОПЕК за "изкуствено" високи цени

Петролните фючърси парират част от силното си тазседмично възходящо рали към три и половина годишни върхове, след като американският президент Доналд Тръмп отправи критики към ОПЕК относно нереалното високите цени на черното злато. В обичайния си сутрешен туит Тръмп написа: "Изглежда, че ОПЕК отново са на ход. С рекордни количества нефт навсякъде,..

публикувано на 20.04.18 в 15:52

Доларът поскъпва към 11-дневен връх, подкрепен от високата доходност на държавните книжа на САЩ

Щатският долар поскъпва към 11-дневни върхове спрямо останалите основни валути, намирайки подкрепа от рязкото повишаване на доходността на американските държавни облигации. Индексът на долара нараства в петък с 0,3% към 90,20 пункта, достигайки най-високо ниво от 9-и април насам, показват данни на FactSet. В рамките на отминаващата седмица..

публикувано на 20.04.18 в 14:47

Порожанов: Отказът на застрахователите да участват във финансиране на борбата с градушките ще оскъпи вноската

Отказът на застрахователите да участват в новия модел на финансиране на борбата с градушките ще оскъпи вноската, която земеделците ще плащат. Това каза земеделският министър Румен Порожанов.  Новата стратегия предвижда защита не само на земеделски земи, но и на урбанизирани територии,  обясни Порожанов:  "Урбанизирана територия е включително и София...

публикувано на 20.04.18 в 14:09

Рублата губи позиции, след като руските власти подновиха попълването на валутните резерви

Руската рубла отслабва по време на търговията в петък, след като Министерството на финансите поднови покупките на чуждестранни валути за попълване на валутните резерви на страната. Щатският долар поскъпва с 0,76% към 61,42 рубли, докато еврото нараства с 0,61% към 75,65 рубли, след като през предходните няколко дни на търговия руската валута успя..

публикувано на 20.04.18 в 13:12