Борисов разпореди ресорните министри да решат въпроса за добива на газ в Генерал Тошево

По казуса за добив на газ в Генерал Тошево: Основен приоритет на правителството е здравето на хората

Министерството на енергетиката няма издава разрешения за добив в блок "Добрич" преди получаване на екооценка от МОСВ
| обновено на 03.01.18 в 17:56
Бойко Борисов и Валентин Димитров
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов спешно да намерят решение на въпроса с добива на природен газ в Генерал Тошево.  Борисов и кметът на общината Валентин Димитров обсъдиха резултатите от провелия се в края на миналата година местен референдум, на който жителите на общината се произнесоха категорично против добива на газ в региона. 


Кметът на Генерал Тошево и председателят на Инициативния комитет срещу добива на газ в Добруджа Атанас Атанасов проведоха днес среща с ресорните министри за обсъждане на казуса, в която участваха и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите.Основен приоритет за настоящето правителство е опазване здравето на хората, са изтъкнали ръководителите на енергийното, земеделското и екоминистерството по време на разговорите.   


Жителите на региона са обезпокоени от инвеститорските намерения за добив на природен газ, като се опасяват, че  бъдещият добив ще е опасен за живота и здравето на хората и ще застраши земеделският бизнес в Добруджа.  Представителите на инициативния комитет и на зърнопроизводителите посочиха нови факти и обстоятелства, свързани с наличието на рискове за околната среда и здравето на хората, които предстои да бъдат проверени. 


На днешната среща министър Теменужка Петкова е уверила, че Министерството на енергетиката няма да разреши добив на газ в блок "Добрич" преди да получи становище по Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) от Министерството на околната среда и водите(МОСВ), информират от пресслужбата на енергийното ведомство. 


Към момента МОСВ очаква становища от още осем компетентни институции за изясняване на поставени по време на обществените обсъждания въпроси, преди да се пристъпи към разглеждане на ОВОС от експертен съвет на Регионалната инспекция по околна среда и води.Още от категорията

Вигенин: Съвместните ни усилия ще докажат пред гражданите на ЕС, че Съюзът е адаптивен и отговорен

В Националния дворец на културата (НДК) започна конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси от парламентите на страните - членки на Европейския съюз. Темите са свързани с приоритетите на Българското председателство и бъдещето на Съюза. Сред участниците са първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и..

обновено на 22.01.18 в 11:08

Момчил Неков предлага общоевропейски орган да следи за двойни стандарти при храните

Евродепутатът Момчил Неков ще се стресне с журналисти, за да представи идеята си за изготвяне на парламентарно становище относно двойния стандарт при храните в Европейския съюз. За „Хоризонт“ и предаването „Преди всички“ той сподели, че целта на срещата е да се изготвят още предложения, които да бъдат добавени към вече готовото становище...

публикувано на 22.01.18 в 09:24
Маргаритис Схинас

Схинас: Няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенген

Няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенгенското пространство, заяви в интервю за предаването "Преди всички" говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас . Той подчерта, че по време на своето E вропредседателство България трябва да разсее съмненията сред някои държави от Европейския съюз за приемането ѝ в..

обновено на 22.01.18 в 08:47

Председателите на комисиите по евровъпросите на парламентите на ЕС ще заседават в НДК

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в конгресния център в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. "Председателски КОСАК", ще..

обновено на 22.01.18 в 08:36

Румен Радев и Илияна Йотова - една година по-късно

Днес се навършва една година от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент. Дни след като пое поста, новият президент разпусна парламента, насрочи избори и назначи служебен кабинет. Радев и правителството му бяха критикувани от ГЕРБ заради кадруване, спиране на обществени поръчки и предложение за..

обновено на 22.01.18 в 08:18

Работата на американското правителство блокирана, Сенатът не реши за временно финансиране

В САЩ работата на правителството продължава да е блокирана, след като през уикенда законодатели в Сената не постигнаха споразумение за гласуване на мярка за временно финансиране. Основният спорен момент е свързан с настояването на демократите за защита от депортация на стотици хиляди имигранти. Републиканците уверяват, че въпросът с имигрантите ще..

публикувано на 22.01.18 в 07:26

САЩ призоваха Турция да прояви сдържаност в Сирия

Турски бойни самолети са унищожили две огневи позиции, от които сирийските кюрдски формирования обстрелваха турски градове по границата, съобщи турската телевизия "А хабер". Според информацията има десетки ранени в резултат на кюрдския обстрел. В хода на започналата в събота военна операция "Маслинова клонка" срещу кюрдските милиции в района на град..

обновено на 22.01.18 в 07:22