НЗОК: Твърденията за 60% реекспорт на лекарствата, внасяни от ЕС, са неверни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърли твърденията на пациентски организации, които по-рано днес обявиха, че почти 60% от лекарствата, които се внасят в България от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно.

От асоциация "Хипофиза" и от "Центъра за защита правата в здравеопазването" казаха още, че две трети от фирмите не са декларирали в Изпълнителната агенция по лекарствата намерения за износ. В прессъобщение от НЗОК обаче се казва, че тези твърдения са дезинформация и манипулация.

Изнесеното пред медиите е некоректно обобщена справка от две таблици, отразяваща сбор от несравними данни, твърдят още от НЗОК.

Свързани новини

Близо 60% от лекарствата, внесени от ЕС, се изнасят обратно

Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно. Освен това през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, твърдят пациентски организации...

публикувано на 03.01.18 в 12:03
Още от категорията
На празника бяха представени множество ястия с кестени

Празник на кестена събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в Брежани

Празникът на брежанския кестен  събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в бившето миньорско село.  На кулинарната  изложба  бяха представени десетки ястия, приготвени  по  стари  рецепти. Репортаж на Кети Тренчева:..

публикувано на 20.10.18 в 16:41

Община Павликени подменя 33 км. от водопроводната си мрежа за 3 години

33 километра водопроводна мрежа ще бъде подменена в община Павликени с финансиране от Държавния фонд „Земеделие“.  Безвъзмеднанта финансова помощ е 5 822 000 лева. Ще бъдат сменени 3 километра водопроводи в град Бяла черква и 30 километра в село..

публикувано на 20.10.18 в 16:04

Жители на с. Труд блокираха за кратко пътя Пловдив - Карлово с протест против централа за ток от биомаса

Пътят Пловдив - Карлово беше блокиран за около половин час в района на село Труд, заради поредното протестно шествие на жители на селото срещу работата на централата, която произвежда електричество от биомаса. Към тях се присъединиха хора от още 7..

публикувано на 20.10.18 в 15:59

Една от централните улици на Тетевен ще бъде превърната в пешеходна зона

Пешеходната зона в Тетевен ще бъде значително разширена. Строителните дейности вече са започнали.  Проектът е финансиран с целеви средства от Министерството на финансите като се предвижда една от централните улици да бъде превърната в пешеходна зона. Ще..

публикувано на 20.10.18 в 15:57
Димитър Събев (вляво) и Румен Дечев

Брекзит – какво не знаем?

На проведения референдум на 23 юни 2016 г. гражданите на Великобритания гласуваха за излизане от Европейския съюз, което трябва да стане факт през 2019 година. Повечето медии акцентираха върху „безкрайните“ негативни последици, които Обединеното кралство..

публикувано на 20.10.18 в 15:35

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда в 18 града

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда днес едновременно в 18 български града.   Кампанията е посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора, който беше на 18 октомври.  В София походът започна от..

обновено на 20.10.18 в 14:57
Джамал Хашоги

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е умрял в Истанбул

След като категорично отричаше в продължение на 17 дни, Саудитска Арабия призна, че журналистът и известен критик на управляващите Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул. След като категорично отричаше в продължение на 17 дни..

публикувано на 20.10.18 в 14:45