НЗОК: Твърденията за 60% реекспорт на лекарствата, внасяни от ЕС, са неверни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърли твърденията на пациентски организации, които по-рано днес обявиха, че почти 60% от лекарствата, които се внасят в България от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно.

От асоциация "Хипофиза" и от "Центъра за защита правата в здравеопазването" казаха още, че две трети от фирмите не са декларирали в Изпълнителната агенция по лекарствата намерения за износ. В прессъобщение от НЗОК обаче се казва, че тези твърдения са дезинформация и манипулация.

Изнесеното пред медиите е некоректно обобщена справка от две таблици, отразяваща сбор от несравними данни, твърдят още от НЗОК.

Свързани новини

Близо 60% от лекарствата, внесени от ЕС, се изнасят обратно

Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно. Освен това през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, твърдят пациентски организации...

публикувано на 03.01.18 в 12:03
Още от категорията

Соня Мелоян за казуса с ПМГ "Баба Тонка" в Русе: Държавният план-прием не е еднолично решение

Съдебният казус, свързан с математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, ще продължи на 14 септември в Административния съд в града. Гимназията от десетилетия приема точно пет паралелки в три профила - математика, информатика и биология с..

публикувано на 19.07.18 в 17:58
Мъжът с полицейския шлем бе идентифициран като президентския помощник Александър Бенала

Помощник на френския президент набил демонстрант

Френската прокуратура проверява помощник на френския президент Еманюел Макрон за нападение над протестиращи, съобщи Би Би Си. Александър Бенала - помощник на шефа на канцеларията на Макрон, бе заснет да влачи жена и да бие протестиращ мъж по..

публикувано на 19.07.18 в 17:58

Евтаназират всички животни в село Шарково, в село Болярово чакат резултатите от втората проба

Всички животни в село Шарково, включително стадото на Тодорка Сакелиева, ще бъдат унищожени. От стадото в Болярово, за което има съмнение за чума, ще бъдат взети втори проби. Това стана ясно след заседанието на кризисния щаб, което се проведе в..

обновено на 19.07.18 в 17:53

Цацаров с пълна подкрепа за българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер

Главният прокурор Сотир Цацаров обеща подкрепа на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер и ги увери, че до екстрадицията им в Турция няма да се стигне. Обвинител номер се срещна с вече бившия граничар Михаил Цонков и..

публикувано на 19.07.18 в 17:50

Над 40 големи горски пожари бушуват в Швеция

Много села в цяла Швеция бяха евакуирани през изминалата нощ заради бушуващите над 40 големи горски пожари, предизвикани от летните горещини, предаде ДПА. След като помолиха за помощ други страни, шведските власти получиха самолети и хеликоптери за борба..

публикувано на 19.07.18 в 17:44

20 милиона лева са разходите на Столичната община за уличното осветление

20 милиона лева са разходите на Столичната община за уличното осветление. Ще бъде подменено осветлението в градинки и районите около училища и поликлиники. Предстои да бъде подменено и осветлението около 25-а поликлиника в "Младост" и около..

публикувано на 19.07.18 в 17:40
Френските законодатели договориха забраната да влезе в сила то септември в училищата за начално, основно и средно образование.

Франция е пред забрана на употребата на смартфони в училище

Франция забранява със закон употребата на мобилни телефони в училищата, предаде БГНЕС. Депутатите от двете камари на парламента се споразумяха по проектозакон, с който от септември използването на мобилни устройства в учебните заведения ще е..

публикувано на 19.07.18 в 17:36