НЗОК: Твърденията за 60% реекспорт на лекарствата, внасяни от ЕС, са неверни

ЕПА/БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърли твърденията на пациентски организации, които по-рано днес обявиха, че почти 60% от лекарствата, които се внасят в България от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно.

От асоциация "Хипофиза" и от "Центъра за защита правата в здравеопазването" казаха още, че две трети от фирмите не са декларирали в Изпълнителната агенция по лекарствата намерения за износ. В прессъобщение от НЗОК обаче се казва, че тези твърдения са дезинформация и манипулация.

Изнесеното пред медиите е некоректно обобщена справка от две таблици, отразяваща сбор от несравними данни, твърдят още от НЗОК.

Свързани новини

Близо 60% от лекарствата, внесени от ЕС, се изнасят обратно

Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно. Освен това през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, твърдят пациентски организации...

публикувано на 03.01.18 в 12:03
Още от категорията

Хванаха двама от избягалите край село Боснек заподозрени за разбиване на банкомати

Полицията в Перник задържа двама от избягалите при акцията в село Боснек преди месеци мъже, уличени в обири на банкомати. Те са арестувани след преследване. По информация на „Хоризонт“, арестуваните през изминалата нощ са Тодор Богданов и..

обновено на 22.01.18 в 11:38
Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон е пристигнал в Копенхаген

Карлес Пучдемон пристигна в Дания, въпреки заплахата за арест

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон  пристигна в Копенхаген, съобщи Франс прес като цитира местна телевизия. Пучдемон е в Дания, за да участва в дебат за а политическото бъдеще на Каталуния, който ще се проведе в университета на датската столица..

обновено на 22.01.18 в 11:33

Емил Нешев: Миналата година ПСС се е отзовала на рекорден брой инциденти

Човек, излизайки в зимни условия във висока планина, би трябвало да вземе някакви мерки – да знае къде отива, каква в прогнозата за следващите няколко дни. Това каза директорът на Планинската спасителна служба /ППС/ Емил Нешев в интервю за..

публикувано на 22.01.18 в 11:25

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър важи за 19 области, за останалите кодът е жълт

За 19 области от страната за днес е обявено предупреждение за опасно време - кодът е оранжев. Става дума за цяла Северна и цяла Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали. Очакват се значителни валежи от сняг и силен вятър. За..

обновено на 22.01.18 в 10:50

Боровец ще има нов център, жури избира между 40 архитектурни проекта

По повод 120 години от основаването на най-стария български планински курорт Боровец, Община Самоков заедно с Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на урбанистите обявиха Международен архитектурен конкурс..

публикувано на 22.01.18 в 10:42

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

Снеговалежи в Северозападна Италия наложиха да бъде затворен тунелът под връх Монблан, който съединява Италия и Франция, съобщи телевизия "РАИ нюз-24", цитирана от ТАСС. Това е превантивна мярка, наложена заради навалял сняг. Временно са  изолирани редица..

публикувано на 22.01.18 в 10:34

Бежанци ремонтираха изоставено жилище в Белица и искат да плащат наем за него

Семейство бежанци от Сирия, а преди това - от Палестина, намират спокойствие и топло отношение у хората в село Краище, община Белица. Всички са им помогнали да стъпят на крака и да се нанесат в една от сградите на ж.п. гарата, която десетки години е..

публикувано на 22.01.18 в 10:14