Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл може да даде тласък на британската икономика през тази година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сватбата на принц Хари с американската актриса Меган Маркъл може да даде тласък на британската икономика в размер на около 500 млн. паунда, тъй като туристите ще нападнат страната, а самите британци ще харчат повече средства, за да празнуват, показват резултати от проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

Внукът на кралица Елизабет, принц Хари, ще се обвърже с Маркъл на 19-и май в замъка Уиндзор - кралският дворец на британските крале и кралици от почти 1000 години насам.

Анализът се базира на данни от сватбата през април 2011-а година на по-големия брат на Хари - принц Уилям - с Кейт Мидълтън. Тогава във Великобритания е имало допълнително 350 хиляди посетители от цял свят спрямо същия месец на предходната година, според данни на Агенцията за национална статистика (ONS).

Смятаме, че приблизително 200 милиона паунда ще дойдат от туризъм, транспорт и от хотелиерския бизнес, посочи пред Ройтерс изпълнителният директор на ONS Дейвид Хай.

Около 150 млн. британски лири пък ще бъдат изхарчени от хората за различни партита и празнувания, а още около 50 млн. паунда ще дойдат от покупките на тениски, шапки и други възпоменателни артикули, допълни той. Самата сватба ще струва около 100 млн. паунда и ще представлява добра безплатна реклама на Великобритания по целия свят, отбеляза шефът на националната статистика.

Бизнесът в Уиндзор вече се стреми да се възползва от световния интерес към младоженската двойка - принц Хари, 33-годишен, който е един от най-популярните членове на британското кралско семейство и 36-годишната Меган Маркъл, която стана най-известна с ролята си в телевизионният сериал "Костюмари" и която ще осигури холивудски блясък на сватбата.

Това ще даде огромен тласък на икономиката. Ще бъде страхотно да се видят толкова много хора на сватбата и в действителност ще бъдем домакини на самото събитие, заяви Андрю Лий, управител на хотел Harte and Garter, разположен срещу замъка Уиндзор.

След обявяването на сватбените намерения през миналия ноември, редица стоки с ликовете на принц Хари и Меган вече украсяват туристическите магазини около Уиндзор, а кметът Джон Лентън отбеляза, че градът е обхванат от вълнение около предстоящата сватба. Очакваме я с нетърпение и се надяваме, че това ще помогне за подобряване на нашите туристически печалби, добави той.

Британските туристически компании прогнозират, че 2018 година ще бъде необичайно добра за тяхната индустрия, подпомогната допълнително и от спада на стойността на паунда след референдума през 2016-а година в подкрепа за Брекзит, тъй като това ще привлече допълнително посетители от чужбина и в същото време ще ограничи пътуванията на британците зад граница.

Така например, VisitBritain - националната туристическа агенция, изчислява, че през тази година в Обединеното кралство ще бъдат осъществени 41,7 милиона посещения от чужбина, които ще генерират приходи в размер на около 26,9 млрд. паунда.

Още от категорията
Валдис Домбровскис

ЕК отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година

Във вторник Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година, тъй като бюджетните планове нарушават правилата на ЕС. Комисията поиска от властите в Рим да представят нова бюджетна рамка през следващите три седмици, като по този начин европейските управляващи в Брюксел упражниха за първи път своите правомощия, които получиха..

публикувано на 23.10.18 в 17:01

България и Румъния с най-голям потенциал за растеж на онлайн и на конвенционалните продажби на дребно до 2022 година

Консервативен сценарий за растеж показва, че електронната онлайн търговия в шестте страни от Централна и Източна Европа, членове на ЕС, може да се увеличава с 8,8% годишно от базовите 13,1 млрд. евро до около 20,0 млрд. евро. Румънски медии цитират най-новия доклад за логистика и търговия на дребно на Colliers International, според който все..

публикувано на 23.10.18 в 16:51

Димитър Радев: Процесът по присъединяване на България към еврозоната даде старт на редица реформи

Началото на процеса по присъединяване на България към еврозоната даде тласък на редица реформи в страната. Това се казва в публикация на управителя на БНБ Димитър Радев в изданието "Euromoney".  Радев подчертава, че страната ни тръгва по пътя на Механизма за тясно сътрудничество, което е новост в процеса към присъединяване към валутния съюз...

публикувано на 23.10.18 в 16:47

Спад на акциите на Caterpilar Inc. и 3M Co. с над 7% оказва сериозен натиск върху индекса DJIA преди старта на Уолстрийт

Фючърсите на фондовия индекс DJIA се разделят с близо 400 пункта преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, тъй като само солидният спад от над 7% на акциите на водещи компании в лицето на Caterpillar Inc. и 3М Co. отнема около 150 пункта от стойността на основния индекс на сините чипове (на 30-те най-значими американски компании)...

публикувано на 23.10.18 в 16:09

Техническият университет организира изложението "Дни на кариерата" за своите студенти

За тринадесети път Техническият университет в София организира изложението на работодателите "Дни на кариерата" за своите студенти.   Целта на инициативата е младите хора с най-търсените специалности на пазара на труда да бъдат мотивирани да останат да работят в България.  146 компании, повече от които български, и организации от професионалните..

публикувано на 23.10.18 в 15:34

Саудитският енергиен министър успокои пазарите относно петролните доставки, предизвиквайки рязък ценови спад

Петролните фючърси се понижават доста рязко по време на търговията във вторник, след като енергийният министър на Саудитска Арабия успокои пазарите, отбелязвайки, че Рияд няма да използва цените на петрола като оръжие, подобно на петролното ембарго, наложено през 1973 година. На стартиралата във вторник международна инвестиционна конференция в..

публикувано на 23.10.18 в 14:20

Менда Стоянова: Излишъкът в хазната ще се формира от неосъществени капиталови разходи

Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира заради неосъществени капиталови разходи, заяви в предаването "12+3" председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от БВП на плюс, каза Стоянова и добави, че към момента излишъкът е 2,5 млрд. лева, но ще..

публикувано на 23.10.18 в 13:39