Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл може да даде тласък на британската икономика през тази година

ЕПА/БГНЕС

Сватбата на принц Хари с американската актриса Меган Маркъл може да даде тласък на британската икономика в размер на около 500 млн. паунда, тъй като туристите ще нападнат страната, а самите британци ще харчат повече средства, за да празнуват, показват резултати от проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

Внукът на кралица Елизабет, принц Хари, ще се обвърже с Маркъл на 19-и май в замъка Уиндзор - кралският дворец на британските крале и кралици от почти 1000 години насам.

Анализът се базира на данни от сватбата през април 2011-а година на по-големия брат на Хари - принц Уилям - с Кейт Мидълтън. Тогава във Великобритания е имало допълнително 350 хиляди посетители от цял свят спрямо същия месец на предходната година, според данни на Агенцията за национална статистика (ONS).

Смятаме, че приблизително 200 милиона паунда ще дойдат от туризъм, транспорт и от хотелиерския бизнес, посочи пред Ройтерс изпълнителният директор на ONS Дейвид Хай.

Около 150 млн. британски лири пък ще бъдат изхарчени от хората за различни партита и празнувания, а още около 50 млн. паунда ще дойдат от покупките на тениски, шапки и други възпоменателни артикули, допълни той. Самата сватба ще струва около 100 млн. паунда и ще представлява добра безплатна реклама на Великобритания по целия свят, отбеляза шефът на националната статистика.

Бизнесът в Уиндзор вече се стреми да се възползва от световния интерес към младоженската двойка - принц Хари, 33-годишен, който е един от най-популярните членове на британското кралско семейство и 36-годишната Меган Маркъл, която стана най-известна с ролята си в телевизионният сериал "Костюмари" и която ще осигури холивудски блясък на сватбата.

Това ще даде огромен тласък на икономиката. Ще бъде страхотно да се видят толкова много хора на сватбата и в действителност ще бъдем домакини на самото събитие, заяви Андрю Лий, управител на хотел Harte and Garter, разположен срещу замъка Уиндзор.

След обявяването на сватбените намерения през миналия ноември, редица стоки с ликовете на принц Хари и Меган вече украсяват туристическите магазини около Уиндзор, а кметът Джон Лентън отбеляза, че градът е обхванат от вълнение около предстоящата сватба. Очакваме я с нетърпение и се надяваме, че това ще помогне за подобряване на нашите туристически печалби, добави той.

Британските туристически компании прогнозират, че 2018 година ще бъде необичайно добра за тяхната индустрия, подпомогната допълнително и от спада на стойността на паунда след референдума през 2016-а година в подкрепа за Брекзит, тъй като това ще привлече допълнително посетители от чужбина и в същото време ще ограничи пътуванията на британците зад граница.

Така например, VisitBritain - националната туристическа агенция, изчислява, че през тази година в Обединеното кралство ще бъдат осъществени 41,7 милиона посещения от чужбина, които ще генерират приходи в размер на около 26,9 млрд. паунда.

Още от категорията
Новартис

Споразумение на Рош и Новартис за продажба на по-скъпо лекарство в Италия е нарушение на правилата за конкуренцията, според Съда на ЕС

Споразумение между фармацевтичните групи Рош и Новартис, целящо увеличаване на продажбите на скъпо лекарство в Италия, може да се смята за нарушение на разпоредбите на ЕС за конкуренцията, постанови  върховният съд на ЕС, цитиран от ДПА. Посочва се, че двете швейцарски компании заедно са полагали усилия лекарите да не предписват лекарство на Рош..

публикувано на 23.01.18 в 23:16

Търговията на акции на "Уолстрийт" стартира с нови исторически върхове на основните фондови индекси

Основните фондови индекси, търгувани на "Уолстрийт" стартираха търговията в четвъртък с предпазливи повишения, но достатъчни за достигането на нови рекордни върхове. След като снощи Конгресът на САЩ успя да одобри законопроект за допълнително триседмично финансиране на държавната администрация (до 8-и февруари), слагайки по този начин край..

публикувано на 23.01.18 в 17:11

Министерството на финансите анулира акуцион за дългосрочни 25-годишни ДЦК

Министерството на финансите проведе на 22-ри януари аукцион за продажба на дългосрочни 25-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж на 24-ти януари 2043-а година и с обем от 100 млн. лева. Предложените за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 100 милиона лева имаха годишен лихвен..

публикувано на 23.01.18 в 16:01

Министерство на финансите отказа продажбата на държавни ценни книжа за 100 млн. лева

Финансовото министерство отказа продажбата на държавни ценни книжа за 100 млн. лева. Това е първата емисия на дълг на вътрешния пазар през годината, но от министерството не са одобрили поръчките. Те са били на съвкупна номинална стойност от 139,9 млн. лева. Става дума за 25-годишни държавни ценни книжа. От министерството аргументират решението..

публикувано на 23.01.18 в 15:50

Петролът поскъпва в резултат на подобрените растежни перспективи в световен план

Цените на петрола се повишават за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата с оглед на подобрените перспективи пред световния икономически растеж, отчетени в последния доклад на МВФ, както и с оглед на сигналите, че ОПЕК и други важни производители като Русия могат да удължат тяхното споразумение за съкращаване на добивите и след края..

публикувано на 23.01.18 в 14:36

Банките от еврозоната очакват по-нататъшно облекчаване на кредитните стандарти през 2018 година, сочи проучване на ЕЦБ

През последното тримесечие на миналата година търговските банки от еврозоната са отчели продължаващо увеличаване при търсенето на кредити във всички категории, като в същото време очакват по-нататъшно облекчаване на техните кредитни стандарти (критериите за отпускане на заеми) за всички видове заеми през първите три месеца на 2018-а година,..

публикувано на 23.01.18 в 13:52
Цветинка Димитрова

Интермодален терминал и продължение на метрото в плановете на Божурище

Съвременният архитектурен облик на Божурище до голяма степен е предопределен от развитието на общината във времето и от възхода на устойчивата икономическа зона "София - Божурище". В областта има големи високотехнологични предприятия, които имат благоприятно влияние върху икономиката и развитието на региона. Като контраст, в близост се намират малките..

публикувано на 23.01.18 в 13:50