Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл може да даде тласък на британската икономика през тази година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сватбата на принц Хари с американската актриса Меган Маркъл може да даде тласък на британската икономика в размер на около 500 млн. паунда, тъй като туристите ще нападнат страната, а самите британци ще харчат повече средства, за да празнуват, показват резултати от проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

Внукът на кралица Елизабет, принц Хари, ще се обвърже с Маркъл на 19-и май в замъка Уиндзор - кралският дворец на британските крале и кралици от почти 1000 години насам.

Анализът се базира на данни от сватбата през април 2011-а година на по-големия брат на Хари - принц Уилям - с Кейт Мидълтън. Тогава във Великобритания е имало допълнително 350 хиляди посетители от цял свят спрямо същия месец на предходната година, според данни на Агенцията за национална статистика (ONS).

Смятаме, че приблизително 200 милиона паунда ще дойдат от туризъм, транспорт и от хотелиерския бизнес, посочи пред Ройтерс изпълнителният директор на ONS Дейвид Хай.

Около 150 млн. британски лири пък ще бъдат изхарчени от хората за различни партита и празнувания, а още около 50 млн. паунда ще дойдат от покупките на тениски, шапки и други възпоменателни артикули, допълни той. Самата сватба ще струва около 100 млн. паунда и ще представлява добра безплатна реклама на Великобритания по целия свят, отбеляза шефът на националната статистика.

Бизнесът в Уиндзор вече се стреми да се възползва от световния интерес към младоженската двойка - принц Хари, 33-годишен, който е един от най-популярните членове на британското кралско семейство и 36-годишната Меган Маркъл, която стана най-известна с ролята си в телевизионният сериал "Костюмари" и която ще осигури холивудски блясък на сватбата.

Това ще даде огромен тласък на икономиката. Ще бъде страхотно да се видят толкова много хора на сватбата и в действителност ще бъдем домакини на самото събитие, заяви Андрю Лий, управител на хотел Harte and Garter, разположен срещу замъка Уиндзор.

След обявяването на сватбените намерения през миналия ноември, редица стоки с ликовете на принц Хари и Меган вече украсяват туристическите магазини около Уиндзор, а кметът Джон Лентън отбеляза, че градът е обхванат от вълнение около предстоящата сватба. Очакваме я с нетърпение и се надяваме, че това ще помогне за подобряване на нашите туристически печалби, добави той.

Британските туристически компании прогнозират, че 2018 година ще бъде необичайно добра за тяхната индустрия, подпомогната допълнително и от спада на стойността на паунда след референдума през 2016-а година в подкрепа за Брекзит, тъй като това ще привлече допълнително посетители от чужбина и в същото време ще ограничи пътуванията на британците зад граница.

Така например, VisitBritain - националната туристическа агенция, изчислява, че през тази година в Обединеното кралство ще бъдат осъществени 41,7 милиона посещения от чужбина, които ще генерират приходи в размер на около 26,9 млрд. паунда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени