Софийският университет готви протест

Снимка: БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ готви протест срещу решение на правителството да отнеме от университета сграда, предназначена за обучение на студентите по медицина.

Това съобщи членът на Съвета Симеон Георгиев след извънредно заседание със своите колеги.

До края на утрешния ден Академичният съвет ще гласува списък от пет искания към кабинета. Основното се отнася до сградата, която е била отнета от Университета с решение от последните работни дни на 2017 година и дадена на органите на съдебната власт.

Като дата на възможния протест се сочи 22 януари, ако дотогава правителството не откликне позитивно на исканията.

Още от категорията

Частично бедствено положение в община Червен бряг заради срутен мост

Частично бедствено положение е обявено в община Червен бряг. Причината е срутил се мост на изхода на града. Учебните занятия са преустановени за три дни. Очаква се обследване и изясняване на причините за инцидента. За движението има определен обходен маршрут - Червен бряг - Рупци - Радомирци - Горни Дъбник - Писарово - Искър - Глава - Койнаре -..

обновено на 24.10.18 в 08:57

Средствата за трансплантации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България

Средствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България, заяви пред "Хоризонт" доц. Марин Георгиев - национален консултант по урология и председател на Българското урологично дружество: "Донорските бази, там, където всъщност донорите се идентифицират и там, където се кондиционират,..

публикувано на 24.10.18 в 08:10

Над 20 души, сред които футболни фенове, бяха ранени при авария в римското метро

Над 20 души, сред които руски футболни запалянковци, са ранени при инцидент в метрото на Рим. В италианската столица снощи се игра мачът от Шампионската лига, в който местният отбор "Рома" победи "ЦСКА-Москва" с 3:0. Хората са пострадали при авария на ескалатор на метростанция "Република". Съоръжението внезапно се ускорило по време на движение в момент,..

публикувано на 24.10.18 в 07:41

Оранжев и жълт код за силен вятър са обявени за днес

Оранжев код с предупреждение за силен вятър е издаден за цяла Северна България, както и за областите Пловдив, Пазарджик и Сливен. За останалата част от страната синоптиците са обявили предупредителен жълт код.

публикувано на 24.10.18 в 07:19

Комисия в Силистра ще заседава по случая на африканска чума по свинете у нас

В областната епизоотична комисия в Силистра ще се проведе заседание във връзка със случая на африканска чума по свинете, регистриран край Кайнарджа. Целта е да се обсъдят мерките и да се координират действията на различните служби за овладяване на заразата. Заразеното диво прасе е било открито на границата с Румъния, до самата телена ограда,..

публикувано на 24.10.18 в 07:14

Майките на деца с увреждания отново ще излязат на протест

Майки на деца с увреждания излизат и днес на протест в различни градове на страната с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. В София демонстрацията е обявена отново за 17.30 ч. пред Министерския съвет. Причината за протестите им е изказване на Симеонов от миналата седмица, в което той нарече майките "кресливи жени, които спекулират с уж..

публикувано на 24.10.18 в 07:08

Преглед на печата

"До края на годината кабинетът ударно ще харчи по 28 млн. лв. на ден", пише вестник "Сега". Изданието обяснява, че само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези..

публикувано на 24.10.18 в 06:55