Д-р Катя Кирова: Грипът настъпва внезапно, започнете лечението в първите 48 часа

Бавно се развива респираторната вирусна инфекция, чието лечение е различно


Вирусните инфекции са различни от грипните. Инфекциозните заболявания се причиняват от два типа микроби - вируси и бактерии. Разликата е, че вирусът трябва да живее в жив организъм, за да може да се дели и да предизвиква съответните симптоми и заболявания, докато бактериите са по-големи частици и могат да живеят сами.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доктор Катя Кирова, началник на  отделение „Уши, нос, гърло“ в болница „Света Анна“ в София. Съществуват над 200 вида вируси и те живеят през всички сезони.  През есента и зимата има повече респираторни вирусни инфекции, защото децата тръгват на детска градина, а възрастните излизат по-малко навън, обясни тя. Вирусите навлизат в тялото по въздушно – капков път, когато вдишваме, особено със суха лигавица:

Много се бърка обикновеният респираторен вирус с грипния вирус. За съжаление най-често срещаните грипни вируси протичат по свой специфичен начин и трябва да се отграничават от обикновената респираторна вирусна инфекция. Основната разлика е, че грипът настъпва внезапно. Няма грипно състояние, което да е започнало, примерно, преди една седмица с малко кашлица, после малко главоболие, а после - субфебрилна температура 37,4 – 37,5. Това говори повече за респираторна вирусна инфекция. 

Изведнъж болки по всички стави и мускули, силно главоболие, температура до 39-40 градуса и общо неразположение - това в 99% говори за грипен вирус! Всъщност, това е основното, което трябва да се разграничава.

Лечението при вирусните инфекции е симптоматично. При грип е добре да започнете с противогрипните препарати в първите 24 до 48 часа. В световен мащаб тези препарати са два. Останалите хора в дома трябва да ги приемат в профилактичната доза от 5 до 7 дни.  Категорично не бива да започвате лечението си с антибиотик. Към него следва да преминете при усложнения, например ако високата температура се задържи над 4-5 дни.  Ако кашлицата се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ. Възрастните хора боледуват по-рядко и по-леко от грип, тъй като с годините са изградили имунитет към вирусите, с които са били заразени, заяви Кирова.

Да стоите на разстояние от човека, който киха или кашля около вас помага много, тъй като вирусите основно се предават чрез кихане или кашляне, допълни Кирова, според която маската не е добър вариант:

Всъщност всяка една вирусна инфекция се лекува основно с почивка и с много течности. Съгласна съм, че е полезно и да се почистват с препарат повърхностите в дома, но, по принцип, това е най-важно за домовете с малки деца. Малкото дете пипа навсякъде с пръстчето си и ще си бръкне в носа или ще лапне пръстчето и е готово да си вкара съответната инфекция…


Свързани новини

От МЗ съветват да потърсим медицинска помощ при първите симптоми на грип

Здравното министерство публикува съвети във връзка с настъпването на сезона на грипните вируси. Според експертите, не трябва да прибягваме до самолечение, а да потърсим медицинска помощ при първите симптоми.  Внезапното втрисане, високата температура,..

публикувано на 03.01.18 в 13:47
Още от категорията

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

На военния полигон „Ново село“ за първи път днес беше разиграна ситуация за действие при терористична атака в градски условия с цивилни жертви и ранени. Действието, според сценария, се развива след представление в драматичния театър, когато двама..

публикувано на 20.04.18 в 20:25
Теменужка Петкова

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протест пред Министерството на енергетиката на 24 април

С 2% би се увеличила цената на тока, ако се изпълни искането на миньорите въглищата от "Мини Марица-изток" да поскъпнат с 15 на сто. Това прогнозира енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, на която не беше..

обновено на 20.04.18 в 18:49
Кметицата на „Младост” Десислава Иванчева (л) и Биляна Христова-Петрова, зам.-кмет на общината

Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева, Биляна Петрова  и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, обвинени, че са изнудвали строителен предприемач.   Определението на съда подлежи на обжалване в..

обновено на 20.04.18 в 18:39

Повече от 180 демонстранти бяха арестувани в Ереван

Повече от 180 демонстранти бяха арестувани в Ереван, след като се опитаха да блокират трафика в арменската столица. Агенция Франс прес съобщава за нова демонстрация и във втория по големина град в Армения - Гюмри. Осми ден продължават протестите срещу..

публикувано на 20.04.18 в 18:06
Антон Дончев

Обявиха инициатива за изграждане на паметник на хан Тервел в София и Стара Загора

Комитет от интелектуалци обяви началото на инициативата за изграждане на паметник на хан Тервел в София и Стара Загора. През август се навършват 1300 години от победата на Тервел над арабите при Константинопол.  Писателят Антон Дончев: "Това е..

публикувано на 20.04.18 в 17:41

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година..

публикувано на 20.04.18 в 17:36

Във Варна беше отбелязана 142-годишнината от избухването на Априлското въстание

На 20 април, по стар стил, през 1876 г. избухва Априлското въстание срещу Османското владичество в България. Бунтът избухва преждевременно в Копривщица и е организиран от Гюргевския революционен комитет.  Въпреки че въстанието неуспешно, то представлява..

публикувано на 20.04.18 в 17:27