Eмисия новини
от 11.00 часа

Д-р Катя Кирова: Грипът настъпва внезапно, започнете лечението в първите 48 часа

Бавно се развива респираторната вирусна инфекция, чието лечение е различно


Вирусните инфекции са различни от грипните. Инфекциозните заболявания се причиняват от два типа микроби - вируси и бактерии. Разликата е, че вирусът трябва да живее в жив организъм, за да може да се дели и да предизвиква съответните симптоми и заболявания, докато бактериите са по-големи частици и могат да живеят сами.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доктор Катя Кирова, началник на  отделение „Уши, нос, гърло“ в болница „Света Анна“ в София. Съществуват над 200 вида вируси и те живеят през всички сезони.  През есента и зимата има повече респираторни вирусни инфекции, защото децата тръгват на детска градина, а възрастните излизат по-малко навън, обясни тя. Вирусите навлизат в тялото по въздушно – капков път, когато вдишваме, особено със суха лигавица:

Много се бърка обикновеният респираторен вирус с грипния вирус. За съжаление най-често срещаните грипни вируси протичат по свой специфичен начин и трябва да се отграничават от обикновената респираторна вирусна инфекция. Основната разлика е, че грипът настъпва внезапно. Няма грипно състояние, което да е започнало, примерно, преди една седмица с малко кашлица, после малко главоболие, а после - субфебрилна температура 37,4 – 37,5. Това говори повече за респираторна вирусна инфекция. 

Изведнъж болки по всички стави и мускули, силно главоболие, температура до 39-40 градуса и общо неразположение - това в 99% говори за грипен вирус! Всъщност, това е основното, което трябва да се разграничава.

Лечението при вирусните инфекции е симптоматично. При грип е добре да започнете с противогрипните препарати в първите 24 до 48 часа. В световен мащаб тези препарати са два. Останалите хора в дома трябва да ги приемат в профилактичната доза от 5 до 7 дни.  Категорично не бива да започвате лечението си с антибиотик. Към него следва да преминете при усложнения, например ако високата температура се задържи над 4-5 дни.  Ако кашлицата се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ. Възрастните хора боледуват по-рядко и по-леко от грип, тъй като с годините са изградили имунитет към вирусите, с които са били заразени, заяви Кирова.

Да стоите на разстояние от човека, който киха или кашля около вас помага много, тъй като вирусите основно се предават чрез кихане или кашляне, допълни Кирова, според която маската не е добър вариант:

Всъщност всяка една вирусна инфекция се лекува основно с почивка и с много течности. Съгласна съм, че е полезно и да се почистват с препарат повърхностите в дома, но, по принцип, това е най-важно за домовете с малки деца. Малкото дете пипа навсякъде с пръстчето си и ще си бръкне в носа или ще лапне пръстчето и е готово да си вкара съответната инфекция…


Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени