Д-р Катя Кирова: Грипът настъпва внезапно, започнете лечението в първите 48 часа

Бавно се развива респираторната вирусна инфекция, чието лечение е различно


Вирусните инфекции са различни от грипните. Инфекциозните заболявания се причиняват от два типа микроби - вируси и бактерии. Разликата е, че вирусът трябва да живее в жив организъм, за да може да се дели и да предизвиква съответните симптоми и заболявания, докато бактериите са по-големи частици и могат да живеят сами.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доктор Катя Кирова, началник на  отделение „Уши, нос, гърло“ в болница „Света Анна“ в София. Съществуват над 200 вида вируси и те живеят през всички сезони.  През есента и зимата има повече респираторни вирусни инфекции, защото децата тръгват на детска градина, а възрастните излизат по-малко навън, обясни тя. Вирусите навлизат в тялото по въздушно – капков път, когато вдишваме, особено със суха лигавица:

Много се бърка обикновеният респираторен вирус с грипния вирус. За съжаление най-често срещаните грипни вируси протичат по свой специфичен начин и трябва да се отграничават от обикновената респираторна вирусна инфекция. Основната разлика е, че грипът настъпва внезапно. Няма грипно състояние, което да е започнало, примерно, преди една седмица с малко кашлица, после малко главоболие, а после - субфебрилна температура 37,4 – 37,5. Това говори повече за респираторна вирусна инфекция. 

Изведнъж болки по всички стави и мускули, силно главоболие, температура до 39-40 градуса и общо неразположение - това в 99% говори за грипен вирус! Всъщност, това е основното, което трябва да се разграничава.

Лечението при вирусните инфекции е симптоматично. При грип е добре да започнете с противогрипните препарати в първите 24 до 48 часа. В световен мащаб тези препарати са два. Останалите хора в дома трябва да ги приемат в профилактичната доза от 5 до 7 дни.  Категорично не бива да започвате лечението си с антибиотик. Към него следва да преминете при усложнения, например ако високата температура се задържи над 4-5 дни.  Ако кашлицата се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ. Възрастните хора боледуват по-рядко и по-леко от грип, тъй като с годините са изградили имунитет към вирусите, с които са били заразени, заяви Кирова.

Да стоите на разстояние от човека, който киха или кашля около вас помага много, тъй като вирусите основно се предават чрез кихане или кашляне, допълни Кирова, според която маската не е добър вариант:

Всъщност всяка една вирусна инфекция се лекува основно с почивка и с много течности. Съгласна съм, че е полезно и да се почистват с препарат повърхностите в дома, но, по принцип, това е най-важно за домовете с малки деца. Малкото дете пипа навсякъде с пръстчето си и ще си бръкне в носа или ще лапне пръстчето и е готово да си вкара съответната инфекция…


Свързани новини

От МЗ съветват да потърсим медицинска помощ при първите симптоми на грип

Здравното министерство публикува съвети във връзка с настъпването на сезона на грипните вируси. Според експертите, не трябва да прибягваме до самолечение, а да потърсим медицинска помощ при първите симптоми.  Внезапното втрисане, високата температура,..

публикувано на 03.01.18 в 13:47
Още от категорията

Преглед на печата

"В градовете с най-много онкоболници никой не се занимава с умиращите", пише " Сега ". Едва 12 на сто от раково болните у нас получават палиативни грижи заради нископлатената клинична пътека. По закон обаче трябва да се предостави комплексна грижа на..

публикувано на 24.01.18 в 07:10

Еколози ще проведат символична акция пред сградата на Министерския съвет

Еколози ще проведат символична акция пред сградата на Министерския съвет в 9 часа. Те ще подарят бурканче чист въздух от Пирин на премиера и министрите. С този символичен подарък те ще напомнят официално исканията си за отмяна на решението на..

публикувано на 24.01.18 в 04:22

Вулканът Майон на Филипините изхвърли отново лава и пепел

Вулканът Майон на Филипините изхвърли отново лава и пепел, предаде ДПА. Струите от лава достигнаха височина от 700 метра, а стълбът пепел се издигна на 3 километра над кратера. Вулканът се намира в провинция Албей на 330 километра от столицата..

публикувано на 24.01.18 в 03:06
лаборатория учени

Руски учени изследваха химичния състав на органични елементи, останали в отпечатъци от древните организми Beltanelliformis

Учени от Московския държавен университет изследваха химичния състав на органични елементи, останали в отпечатъци от древните организми Beltanelliformis, открити в Архангелска област, съобщи Лента. Оказало се, че загадъчните същества представляват..

публикувано на 24.01.18 в 02:13

Учени в Гърция са реконстриурали лицето на жена, живяла преди 9000 години

Учени в Гърция са реконстриурали лицето на жена, живяла преди 9000 години в пещера в Пелопонес, за да покажат как са изглеждали хората през мезолита, около 7000 г. пр. хр, съобщи Ройтерс. Предполага се, че жената е била на възраст между 15 и 18..

публикувано на 24.01.18 в 01:57

Изложба на съвременно българско изкуство беше открита в Европейския парламент

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент. Експозицията е организирана съвместно със службата на ЕП за комуникации и художествени проекти. Включени са и творби от..

публикувано на 24.01.18 в 01:41
Полицейски коли и линейки реагират след стрелбата в гимназия в Бентън, щата Кентъки.

Стрелба в гимназия в американския град Бентън, щата Кентъки

Двама тийнейджъри загинаха, а 17 бяха ранени при стрелба в гимназия в американския град Бентън, щата Кентъки. Стрелецът е 15-годишно момче, а жертвите са негови съученици. Нападателят бе задържан малко след стрелбата, без да окаже съпротива...

публикувано на 23.01.18 в 23:42