Д-р Катя Кирова: Грипът настъпва внезапно, започнете лечението в първите 48 часа

Бавно се развива респираторната вирусна инфекция, чието лечение е различно


Вирусните инфекции са различни от грипните. Инфекциозните заболявания се причиняват от два типа микроби - вируси и бактерии. Разликата е, че вирусът трябва да живее в жив организъм, за да може да се дели и да предизвиква съответните симптоми и заболявания, докато бактериите са по-големи частици и могат да живеят сами.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доктор Катя Кирова, началник на  отделение „Уши, нос, гърло“ в болница „Света Анна“ в София. Съществуват над 200 вида вируси и те живеят през всички сезони.  През есента и зимата има повече респираторни вирусни инфекции, защото децата тръгват на детска градина, а възрастните излизат по-малко навън, обясни тя. Вирусите навлизат в тялото по въздушно – капков път, когато вдишваме, особено със суха лигавица:

Много се бърка обикновеният респираторен вирус с грипния вирус. За съжаление най-често срещаните грипни вируси протичат по свой специфичен начин и трябва да се отграничават от обикновената респираторна вирусна инфекция. Основната разлика е, че грипът настъпва внезапно. Няма грипно състояние, което да е започнало, примерно, преди една седмица с малко кашлица, после малко главоболие, а после - субфебрилна температура 37,4 – 37,5. Това говори повече за респираторна вирусна инфекция. 

Изведнъж болки по всички стави и мускули, силно главоболие, температура до 39-40 градуса и общо неразположение - това в 99% говори за грипен вирус! Всъщност, това е основното, което трябва да се разграничава.

Лечението при вирусните инфекции е симптоматично. При грип е добре да започнете с противогрипните препарати в първите 24 до 48 часа. В световен мащаб тези препарати са два. Останалите хора в дома трябва да ги приемат в профилактичната доза от 5 до 7 дни.  Категорично не бива да започвате лечението си с антибиотик. Към него следва да преминете при усложнения, например ако високата температура се задържи над 4-5 дни.  Ако кашлицата се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ. Възрастните хора боледуват по-рядко и по-леко от грип, тъй като с годините са изградили имунитет към вирусите, с които са били заразени, заяви Кирова.

Да стоите на разстояние от човека, който киха или кашля около вас помага много, тъй като вирусите основно се предават чрез кихане или кашляне, допълни Кирова, според която маската не е добър вариант:

Всъщност всяка една вирусна инфекция се лекува основно с почивка и с много течности. Съгласна съм, че е полезно и да се почистват с препарат повърхностите в дома, но, по принцип, това е най-важно за домовете с малки деца. Малкото дете пипа навсякъде с пръстчето си и ще си бръкне в носа или ще лапне пръстчето и е готово да си вкара съответната инфекция…


Свързани новини

От МЗ съветват да потърсим медицинска помощ при първите симптоми на грип

Здравното министерство публикува съвети във връзка с настъпването на сезона на грипните вируси. Според експертите, не трябва да прибягваме до самолечение, а да потърсим медицинска помощ при първите симптоми.  Внезапното втрисане, високата температура,..

публикувано на 03.01.18 в 13:47
Още от категорията

Хиляди излязоха отново на протест в Южен Ирак

Хиляди иракчани от южните провинции излязоха и на демонстрации в градовете с искане властите да им осигурят работни места и да се справят с недостига на електричество и вода. Антиправителствените демонстрации, които често прерастват в..

обновено на 16.07.18 в 04:41

От днес започва ремонтът на столичния булевард "Пенчо Славейков"

От днес частично се затваря движението по столичния булевард "Пенчо Славейков". Причината - изграждането на подлез и входове към метростанцията на Медицинска академия. Ремонтите ще продължат до края на септември. Движението по   бул. "Пенчо..

публикувано на 16.07.18 в 04:39

Очаква се днес у нас да пристигнат екпертите от Главна дирекция САНКО на ЕК

В България пристига експертна мисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" в Европейската комисия. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата..

публикувано на 16.07.18 в 04:24

Пред НДК ще бъде открита изложба, посветена на последствията от тютюнопушенето

Изложба с провокативни творби, посветени на последствията от тютюнопушенето ще бъде открита тази вечер пред НДК. Автори са студенти от Националната художествена академия. Изложбата е резултат от творчески конкурс, посветен на Световния ден без..

публикувано на 16.07.18 в 04:12

Образователни експерти ще обсъдят на семинар в Ловеч приобщаването на малцинствата

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще открие днес в Ловеч двудневен семинар за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Експерти ще представят измененията в стратегията и разпределението на..

публикувано на 16.07.18 в 04:08

Десетки пеперуди ще полетят над Правец в рамките на конгреса на Съюза на транспортните синдикати

Десетки пеперуди ще полетят в небето на Правец, където днес ще се проведе Осмият редовен конгрес на Съюза на транспортните синдикати. Чрез атрактивната проява ще бъде открит следващият етап от кампанията "Заклех се!" за превенция на насилието над..

публикувано на 16.07.18 в 04:05

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие днес Международния семинар по български език и култура

103-има участници от 33 държави от Европа, Азия и Северна Америка се включват в Международния семинар по български език и култура на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". 41-ото издание на форума ще бъде открито днес от..

публикувано на 16.07.18 в 04:02