Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Радев: Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да доведе до драстични изменения в законодателството ни

Дебатът премина извън самата Истанбулска конвенция, коментира още Радев

Снимка: БГНЕС

Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев дебатът относно Истанбулската конвенция не е необходим, защото ратифицирането й не би довело до драстични изменения в законодателството ни, както и в моралните норми: 

В България има модерно законодателство, свързано с домашно насилие, в редица закони ние имаме такива закони. Слава Богу, то започна и да действа ефективно в последните години, така че ратифицирането на тази конвенция няма да доведе до нищо по-драстично – промяна на Конституцията. Ние си имаме нужните законодателни норми. Тук е въпросът да усъвършенстваме това законодателство и да направим обществото нетърпимо към домашно насилие. Този дебат в момента премина извън конвенцията. Аз се учудвам като юрист защо изобщо започна този дебат, защото се изговориха толкова приказки, които нямат никакво основание в текста на конвенцията да е засегната по някакъв начин темата – говорим за трети пол, говорим за налагане на някакви стереотипи на обучение и т.н. Конвенцията е една много модерна конвенция и тя се стреми да се справи с един огромен бич в нашите времена – това е домашното насилие, насилието над жени, над деца, а и в някои случаи над мъже, разбира се. За съжаление, България също не е защитена от тези отрицателни обществени отношения. Милиони са случаите на домашно насилие и това, което ние трябва да правим, е – обществото да отрича по всякакъв начин домашното насилие.

Има много мнения на хора по Истанбулската конвенция за домашното насилие, които вероятно не са чели документа и затова е добре да го направят, каза за предаването "Преди всички" Радев. Според него въпроси като този за еднополовите бракове може да бъде решен единствено от българското общество. Емил Радев коментира идеята за съпътстваща декларация при ратификацията на конвенцията, която да изясни спорните въпроси:

Ако искаме да се презастраховаме, нека да се приеме с декларация и в мотивите на приемането на конвенцията, все пак тя ще се ратифицира от НС, нека се изговорят всичките тези опасения и да се каже, че не се приема това и онова, но пак казвам – текстът по никакъв начин не налага някакви изменения в законодателство, морални норми и т.н.

Осем министри гласуваха против ратификацията на Истанбулската конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие заради опасения, че ратификацията ще промени Конституцията и ще легализира еднополовите бракове.

Цялото интервю на Таня Величкова с Емил Радев можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени