Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев: Човек трябва да се занимава добре с едно нещо

Минко Ламбов посвети концерт на известния цигулар

Светлин Русев
Снимка: Fondamenta
Светлин Русев е професор в Парижката консерватория, концертмайстор от една година на Оркестъра на Романска Швейцария, а преди това на Филхармоничния оркестър на Радио Франс в Париж, солист и камерен музикант.

За известния музикант 2018 година започна не само с участие в Новогодишния концерт в зала 1 на НДК, а и със запис на посветения на него и знаменитата му цигулка "Страдивариус" от 1710 г. Концерт №1 за цигулка и симфоничен оркестър. Автор е композиторът Минко Ламбов, който е вдъхновен от приятелството и таланта на Светлин Русев.

Как ще продължи творческата година на Светлин Русев? За първи път музикантът ще има участие в Ирландия, предстоят му и интересни концерти в Корея и Япония, многобройни изяви с Оркестъра на Романска Швейцария, който ще чества своята 100-годишнина, както и участия в няколко български фестивала. Като цяло ангажиментите му са планирани поне за година и половина напред. На въпроса - как успява да подреди всичко така, че да има време и за отдих, Светлин Русев обяснява, че всичко е възможно, стига да има баланс и добро планиране.

Въпрос на организация, казано кратко. И макар че е отдаден на музиката, цигуларят намира време и за карането на ски, а от скоро и за тенис. Категоричен е обаче, че човек трябва да се занимава добре с едно нещо, а за него това е музиката. Това не пречи да има и други занимания, които по думите му не търпят посредственост.

Още - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!