Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриано Челентано навърши 80 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Адриано Челентано навършва днес 80 години. Със своя уникален изобретателен дух, той е единственият италиански изпълнител с огромно културно влияние не само в рок музиката и в киното, но и чрез особените си философско-проповеднически телевизионни програми. 

Въздействието на Адриано Челентано у нас е свързано с това, че българите започнаха да употребяват италианския поздрав „чао” в резултат на песента му "Ciao ragazzi, ciao" от  60-те години на миналия век. Звучи приветливо, така както цялото му творчество, с революционен замисъл, изпреварващо, завладяващо и срещу течението. За него думата „рок” е символ на положителното в живота.

Наречен Il Molleggiato - ще рече „Пружиниращия”, заради уникалния му стил да танцува или когато ходи, Адриано Челентано, който е издал към 200 милиона плочи, в момента води в музикалната класация на Италия с диска "Tutte le migliori di MinaCelentano". Няма друг като него да владее с такава сила човешкото внимание и неговите песни и филми да имат актуално значение и днес. Достатъчно е да споменем песента „Via Gluck”- улицата в Милано с дома на родителите му, имигранти от южната област Пулия, където той се е родил на 6-и януари 1938г. А с песента "Prisencolinensinainciusol" е първият певец изпълнил рап.

В киното има паметни изяви в около 40 филма, като например "Серафино", "Бинго-Бонго", "Yuppi Du". Независимо, че не обича да пътува, Адриано Челентано дължи своята световна популярност на неповторимия си изобретателен дух и творчество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени