Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Севдана" на Георги Златев - Черкин представя България на концерта „Класическата Европа”

Снимка: Facebook
Софийската филхармония ще представи на 10 януари концерта „Класическата Европа”, който е посветен на шедьоврите на 13 европейски култури.

Публиката ще има възможността да се наслади на Чайковски, Елгар, Дебюси, Елгар, Сметана, Белини, Григ, Бетовен, Хачатурян, Лист, Шопен, Де Файя, Щраус и Черкин.

Диригент на концерта ще бъде Петър Димитров, солисти Виктор Чучков – пиано, Борислав Йоцов - кларинет, Любов Димитрова – цигулка, Мичо Димитров – цигулка.

Концертът не е по повод на Българското председателство, това е съвпадение, ние правим такива концерти от няколко години, разказа ни Петър Димитров малко преди репетиция. 

Условието от край време е произведенията да са разпознаваеми за по-широката публика и да се възприемат от нея като музикална визитки на съответната държава, поради тази причина не сме търсили непременно представителство на всякакви възможни държави и култури, още повече, че проблемът с границите в Европа е променлива величина.

Българската визитка пък ще бъде представена музикалната класика "Севдана" на Георги Златев - Черкин, а солист ще бъде Мичо Димитров.

Още за предстоящия концерт и произведенията, които ще звучат – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени