Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Атанас Курутос

Атанас Курутос, носител на наградата Еврика за постижения в науката
Снимка: Фондация Еврика

Тази година той ще навърши 30, а вече е доктор на химическите науки. В момента д-р Курутос  работи в Института по органична химия с Център по фитохимия при БАН. През 2016 г. той  получи съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България. Негови научни статии, доклади и изследвания са публикувани в научни издания и представяни на  международни научни форуми във  Великобритания, Франция, Австрия, Русия, Хърватия и  Украйна. Разберете къде е получил образованието си и как е постигнал този успех.
Атанас Курутос e бакалавър по химия от Kingston University в Лондон и магистър по "Съвременни методи за синтез и анализ на органични съединения" от СУ "Св. Климент Охридски".
През юли 2012 г. започва работа като химик към лаборатория "Органичен синтез и стереохимия" в Института по органична химия с център по фитохимия при БАН, а от 2016 г. е асистент към същия институт.
Специализирал е в Лаборатория за изследване на взаимодействията на биомакромолекули към Института по атомна физика "Руджер Бошкович" в Загреб.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!