Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Терзийски: "Отлъчване" е роман за това колко много сме се изолирали един от друг

Снимка: pixabay.com

Четейки го, хората откриват своя роман „Отлъчване“. Те виждат съвсем различни неща от това, което аз съм имал предвид. Когато го пречупят през своя поглед, своите мисли и чувства, по съвсем различен начин тълкуват някои от нещата. Това каза в предаването „Преди всички“ Николай Терзийски, автор на романа „Отлъчване“, който тази вечер има среща със свои читатели в Пловдив.

Романът тръгна през юни и вече има доста хора, които са го прочели. В тези срещи аз научавам неща за книгата, за които дори аз не съм предполагал.

„Отлъчване“ е роман за това колко много сме се изолирали един от друг. Ние не се виждаме един друг. Всеки от нас живее сам за себе си, сякаш всичко е започнало от него и сякаш всичко свършва с него. Не мислим за тези, които са били преди нас, и за тези, които идват след нас. Отлъчваме се сами от голямото, от това, което е необозримо, може да го наречем семейство, род, родина, природа, планета. Когато се отлъчим сами от цялото, загърбваме и смисъла, изоставяме принадлежността, която може да ни обясни кои сме и защо сме тук всички ние и всеки от нас поотделно. /…/ Романът задава въпросите и може би точно затова читателите отговарят за себе си по свой начин, разказа Терзийски. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна