Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборник с приказки събира мъдростта на българите от всички етнографски области

Фрагмент от корицата
Снимка: hermesbooks.com

Дипломиран юрист изучава и преразказва приказки. Това се случва в сборника "Български народни приказки", където Слави Ганев събира мъдростта на българите от всички етнографски области на страната. Книгата има 28 части и залага на варианти на "Златното момиче" от Лом, на "Мара Пепеляшка" - от Чипровци и на приказка с дервишки елементи от Добруджа.

Това е проект, който се заформя "в кухнята" на издателството в продължение на няколко години. Започна с "Дракула" на Брам Стокър, продължи с "Монахът", с Приказките на Братя Грим. Стигнахме до желанието да направим един том с български приказки, които да обхващат по нещо от всеки край на страната
, разказа Ганев в предаването "Хоризонт до обед".

Добруджанските приказки са по-малко известни, защото не са били дотолкова събирани, тъй през голяма част от новата ни история Добруджа не е била в състава на България, поясни Слави Ганев.


Поради което едва ли е имало възможност да се направи мащабно теренно изследване от нашите учени в началото на века.

За приказката няма възрастова граница, тъй като това са истории, създадени от самия народ – като сюжет, като есенция. Самият народ го е измислил с цел да се забавлява. А нещо такова може да забавлява всеки, убеден е авторът на сборника.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна