Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники: Ренди Брекър

БНР Новини
Тромпетистът Ренди Брекър (вдясно).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тромпетистът Ренди Брекър е инструменталист от световна величина, доказал своя неповторим талант и почерк в изпълнение и импровизация неколкократно и на българската публика. Той е гостувал както на джаз сцената в Благоевград по покана на българския джаз тромпетист Венцислав Благоев, така и на пловдивската джаз сцена по покана на Милчо Левиев, както и в София през 1990 с концерт в зала „Универсиада”.
Майкъл Брекър и Ренди Брекър - две имена, заемащи водещите позиции в джаз музиката години наред, всъщност са братя. В началото на 70-те свирят заедно в Ню Йорк в бандата на Били Кобъм „Дриймс”, а пет години по-късно основават „Брекър брадърс”. Но всеки един по отделно, се развива като много успешен, самостоятелен музикант. Ренди Брекър, чиито изпълнения слушаме днес, започва професионалния си път от „Блъд, сует енд тиърс” през 1968 година. Трупа опит като свири с певци като Джанис Джоплин, Стиви Уондър, Джеймс Браун и много други от световната сцена.
След ангажиментите му с „Дриймс” и „Брекър брадърс”, Ренди Брекър продължава да отстоява реномето си на изключителен студиен музикант, титла отдавна завоювана и от брат му Майкъл. Ренди свири в много записи на различни биг бенд оркестри, като е постоянен член на „Мингъс биг бенд”.

петък, 12 януари от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна