Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея започна проверки на търговските банки в страната за търговия с криптовалути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейските регулаторни органи обявиха в началото на седмицата, че започват мащабни проверки на най-големите търговски банки в страната като част от усилията на властите в Сеул да ограничат спекулативната търговия с криптовалутите. До четвъртък, включително, ще бъдат инспектирани шест от водещите финансови институции в страната, за да се види дали те спазват ангажиментите за борба с прането на пари, свързани с търговията на дигиталните валути, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Предстоящите проверки идват само десетина дни, след като южнокорейските власти забраниха използването на неидентифицирани (анонимни) виртуални сметки за търговия с криптовалути.

Следвайки вчерашната новина, водещият доставчик за пазарни данни - компанията CoinMarketCap премахна без предупреждение някои корейски електронни борси от ценовата калкулация на търгуваните виртуални валути, което предизвика рязко понижение на стойностите на някои от криптовалутите, следени от компанията.

Тази сутрин (бел. ред. - понеделник) изключихме някои корейски борси от нашите ценови изчисления с оглед на съществени различия в цените спрямо останалата част на света и ограничената възможност за арбитраж, посочи CoinMarketCap в официалния си акаунт в Туитър. Комбинираното въздействие от това решение доведе до намаляване на пазарната капитализация на търгуваните цифрови валути с близо 100 млрд. долара. Според данни на CoinMarketCap общата пазарна капитализация на 8-и януари спадна до 668 млрд. долара от 774 млрд. долара ден по-рано.

Агресивни мерки, предприети в последно време от властите в Южна Корея, допринесоха за рязко понижение на стойността на биткойн по време на вчерашната търговия към нивото от 14 000 щатски долара, след като през уикенда основната криптовалута поскъпна над нивото от 17 000 долара. Последва опит за отскок обратно над 15 000 нивото, преди обаче водещата криптовалута да се окаже под нов натиск от продажби по време на днешната търговия, понижавайки се с около 2% към 14 473 долара. Януарските фючърси на биткойн, търгувани на чикагските борси Cboe и CME, се понижават съответно с 0,3% към 14 900 и с 0,87% към 14 775 щатски долара.

В същото време обаче друга от водещите криптовалути - етериум, поскъпва с над 5% към 1221 долара и се търгува недалеч от нейния рекорден връх от понеделник около 1267 долара.

Нашумялата в последно време друга дигитална валута - рипъл се понижава с над 6% към 2,41 долара, според данни на CoinMarketCap, след като през миналата седмица тя поскъпна за кратко до исторически връх от около 3,8 долара. Трябва да се има предвид, че именно рипъл е най-популярната криптовалута, търгувана на борсите в Южна Корея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна