Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Майчин дом"

Откритата обновена Послеродова клиника очаква първите жени и новородени още утре

4
Снимка: Георги Нейков, БНР

В “Майчин дом” днес беше открита изцяло реновираната Послеродова клиника.

Общият размер на инвестицията е близо 600 хил. лв., от които 394 хиляди - за ремонт на клиниката - капиталови средства, отпуснати от Министерството на здравеопазването. Други 200 хил. лв. са предоставени на специализираната болница за оборудване.

В най-голямата АГ-болница и през 2017 г. са се родили най-много бебета – общо 3910.
Тук работят трима от националните консултанти – по акушерство и гинекология, по неонатология и по реанимация.

Откриваме най-голямата и най-модерната Послеродова клиника в страната – отбеляза изпълнителният директор на университетската болница доц. Иван Костов. - Амбицията и възможностите на заведението е да стане ключов фактор на Балканите за майчиното здравеопазване.

"Майчин дом" е водещо лечебно заведение в нашата страна, в което работят изключителни професионалисти – заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. - Като икономист и финансист не мога да не кажа, че финансовото състояние на „Майчин дом“ е много добро, с положителен финансов резултат и без никакви задължения към доставчици.

Министър Ананиев уточни, че именно това е една от причините МЗ да задели необходимия ресурс, за да бъде реновирана Послеродовата клиника - най-съвременната в цялата страна.

Майчиното и детското здравеопазване са сред приоритетите на правителството и настоящия екип на МЗ. Усилията ни за обновяване на базите от този тип в страната ще бъдат последователни и осезаеми както за екипите, работещи в тях, така и за пациентите.

В обновената клиника има 52 легла в 21 стаи - обясни пред Радио София старшата акушерка на Послеродовото отделение за следоперативни грижи Рени Багерова. И допълни, че първите майки и бебета ще постъпят в звеното още утре.

Чуйте подробности в репортажа на Георги Нейков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна