Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон бе отбелязано започващото председателство на България на Съвета на ЕС

Снимка: Посолство на Република България в Лондон

Българското посолство в Лондон и Представителството на Европейската комисия в британската столица организираха голяма проява по повод председателството на България на Съвета на ЕС, включваща прием, откриване на изложба на български художници и концерт.

Сградата на Представителството на Европейската комисия бе домакин на прием по повод началото на Българското председателство на Съвета на ЕС. Както отбеляза българският посланик във Великобритания Константин Димитров, първото Българско председателство е голяма чест и голяма отговорност.

Поемаме председателството в критичен и важен момент на преговорите за Брекзит след постигнато през декември споразумение по основните елементи от така наречената „сделка по развода, изтъкна посланик Димитров.

Той допълни, че в качеството си на председател на Съвета на ЕС България ще направи всичко, според възможностите си, за стартирането и провеждането през пролетта на преговорите не само за търговията, но и в сферата на външната политика, сигурността и отбраната.

Брекзит, разбира се, не е единственият приоритет на българското председателство. Бъдещето на Европа и нейните млади хора, запазването на икономическия растеж, преодоляване на различията между страните-членки, са само част от многото задачи. И, говорейки за обединена Европа, посланик Димитров отдели специално място на интеграцията на Западните Балкани.

Кратки изявления по повод българското председателство направиха и лорд Каланан, държавен министър в Департамента за излизане от ЕС и изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в Лондон Кристин Далби. Удивително е, че България, която допреди 30 години бе комунистическа страна, сега поема председателството и това се дължи на решимостта и упоритата работа на българския народ, заяви пред присъстващите дипломати и гости лорд Каланан. Той допълни, че Великобритания е била голям поддръжник на прехода на България към демокрацията и приемането в ЕС, както и че и двете страни си остават близки приятели и партньори и до днес.

Гостите успяха да видят картини на български художници в галерията на представителството, като самата изложба под надслов „Земята на розите“ ще бъде открита официално днес. Произведенията са подбрани от изкуствоведа професор Чавдар Попов.

Вечерта завърши с великолепен джаз концерт на братята Александър и Константин Владигерови в катедралата "Сейнт Джон", намираща се в съседство с Представителството на Европейската комисия. В концерта взе участие и Българският лондонски хор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна