Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: КСНС не посочи към каква отбрана ще се стреми България

Снимка: БГНЕС


Това, което един такъв КСНС трябва да произнесе и да отправи послание, включително и към българското общество, е към каква отбрана ще се стреми България, какви военни способности ще изгражда – само за военни действия или както виждаме вече армията участва съвместно с МВР в охрана на границата, в антитерористични дейности, включително в залавяне на опасни престъпници. Това заяви в предаването „Преди всички“ Йордан Божилов – председател на Софийския форум за сигурност. По думите му, тези неща все още не са намерили решение и тепърва ще се дискутират.

Този КСНС не произведе някакви новини, освен тази, че представителите на различните партии са се обединили около няколко ключови послания. Това, че България трябва да работи активно за европейската отбрана, че трябва да се направят дългосрочни планове за модернизацията на армията и че трябва да работим за интегрирането на Западните Балкани. В документа, който беше представен – становището на Консултативния съвет, я няма тази конкретика, която бихме очаквали, а именно към каква точно европейска отбрана България ще се стреми и като председател ще отстоява. /…/ За България интересът е да се развива една силна и всеобхватна европейска отбрана, тъй като ние сме на границата на ЕС и на практика изпитваме най-сериозно съчетание на рискове и заплахи.  

Според Божилов основният въпрос, свързан с целите на отбраната, не е решен. Той може да бъде решен, само когато бъде решен въпросът за бъдещето на ЕС като цяло, към какъв Съюз ще се стреми Европа и отделните държави, добави Божилов. 

Не са малко въпросите, които стоят както пред всички европейски държави, така и пред България. Тази позиция е много важна - към какъв Съюз България иска да се стреми. 

Ние настояваме да се създаде един работещ механизъм, като на една маса седнат представителите на държавните институции, на бизнеса, на БАН и различните университети, за да може да се определи интересът на България. Ако няма такова обединение, ние няма да можем да участваме в процесите на изграждане на европейски способности по приетите вече документи, каза още Божилов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени