Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка повиши прогнозите си за растежа на глобалната икономика през настоящата година

Банката ревизира силно във възходяща посока и оценките си за икономическия растеж в България

Снимка: БГНЕС

За пръв път от много години насам Световната банка повиши прогнозите си за представянето на глобалната икономика, отчитайки подобрение на растежа във всички региони на света.

В своя ежегоден януарски доклад Световната банка вече залага на растеж от 3% на БВП в глобален план през 2017-а година - доста над предходната нейна оценка, направена през миналия юни от 2,7% и след относително сдържаната експанзия през 2016-а от 2,4 на сто.

Водещата международна финансова институция прогнозира и по-добър растеж на световната икономика през 2018-а и 2019-а година, като за настоящата година се очаква експанзия от 3,1% и за следващата година от 3,0% при предходни оценки в нейния юнски доклад за растежи с по 2,8 на сто.

Според нея основен генератор на по-добрия от очакваното растеж ще бъдат развитите икономики, чиито БВП се очаква да нарасне с 2,3% през миналата и с 2,2% през настоящата година (солидна възходяща ревизия с по 0,4 процентни пункта и за двете прогнозни години), преди обаче да последва известно забавяне на тяхната експанзия през 2019-а и през 2020-а година съответно до 1,9% и до 1,7%.

Най-солидна възходяща ревизия има при данните за еврозоната, като СБ вече залага на растеж на БВП на региона с 2,4% през 2017-а (спрямо предходна оценка за доста по-анемичен растеж от 1,7%) и с 2,1% през 2018-а (над юнската прогноза за експанзия с едва 1,5%).

Възходяща ревизия, макар и малко по-слаба, има и при прогнозите за растежа на икономиката на САЩ - до 2,3% през миналата и до 2,2% през новата година (съответно от 2,1% и от 2,2%).

Световната банка очаква по-добро представяне и на китайската икономика, залагайки на растеж на БВП от 6,8% през 2017-а и от 6,4% през 2018-а година (възходяща ревизия с по 0,3 на сто).

Банката залага и на по-силен от очакваното растеж на икономиката на България. Според новите прогнози, БВП на нашата страна е нараснал през миналата година с 3,8% - при предходна оценка за експанзия от "едва" 3 на сто.

Световната банка прогнозира ускоряване на растежа на българската икономика за 2018-а година до 3,9% и до 4,0% през следващата година - далеч над нейната предишна прогноза за икономическа експанзия съответно с 3,2% през тази и  с 3,3% през 2019-а година. За 2020-а година се очаква стабилизация на растежа на БВП на България в 3,9 на сто.

Банката отбелязва, че световната икономика се намира в широкообхватен цикличен подем, който се очаква да бъде устойчив през следващите няколко години, въпреки наличието на рискове в низходяща посока. Добрият растеж е подкрепен от възстановяването на инвестициите и търговията на фона на стимулиращи парични и лихвени политики и при наличието на подобряващото се доверие. Очаква се глобалният растеж да се запази през следващите няколко години и дори да се ускори в известна степен в развиващите се пазари и развиващите се икономики благодарение на възстановяването на експорта на суровини.

Въпреки, че краткосрочният растеж може да изненада във възходяща посока (още по-добър от очакваното), глобалните икономически перспективи все още са обект на значителни рискове, включително възможността за финансов стрес, повишен протекционизъм и нарастващо геополитическо напрежение, се посочва в януарския доклад на Световната банка. Особено тревожни са дългосрочните рискове и предизвикателства, свързани със сдържаната производителност и потенциалния икономически растеж. Следва да се обърне внимание на структурните политики, които са необходими за стимулиране на потенциалния растеж и за стандарта на живот.

Банката отчита като риск и нарастващите нива на дълга, които могат да станат по-сериозен повод за безпокойство с оглед на факта, че централните банки са започнали да повишават лихвените ставки и може да се наложи да провеждат по-агресивна политика на затягане на лихвите, ако доброто икономическо възстановяване предизвика по-сериозна инфлация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени