Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Софийския университет "Св. Кл. Охридски"

Представяне на филма "Две къщи и половина" поражда размисли и дискусия за българската история

На представяне и прожекция на филма "Две къщи и половина", разказващ за българското малцинство в Албания, ни кани днес екипът на филма.
В ефира на Радио София в аванс разказа сценаристката и изследователка по темата Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

Филмът отразява две експедиции, проведени през 2015 и 2016 година в областта Долни Дебър, която по време на Балканските войни при обявяване на независима Албания е откъсната от град Дебър и остава на албанска територия. Тогава немалко селища са  откъснати и оставени в една чужда територия, напълно непозната като език, а за някои от нашите сънародници – и като език. Именно тази област – Поле, или Долни Дебър, е останала малко извън вниманието на изследователите. Решихме да отидем, става дума за селата Ърбеле, Горно Кърчища, Макеларе, Обок, Попинар и Деоляни – близо до Македония, но останали от албанска страна.

Името на филма "Две къщи и половина" е с известна поетичност, но има и нещо тъжно. То идва от с. Ърбеле, в което са останали само 2-3 къщи, в които живеят нашенци. Разказът е през очите на баба Голобка, която си спомня оживеното селище от едно време – с църква, училище…

Но тази баба казва, че дори вече не е и къща,че е половин къща…

Инициативата за представянето на "Две къщи и половина" е от специалността Етнология в Софийския университет и на академичното етноложко сдружение.

Веселка Тончева се надява не само да има прожекция, но и дискусия за българската история и съдба, особено на сънародници, останали зад българските предели, как се променят идентичности и граници, демографията..., какво можем да научим, какво – да съхраним…

Събитието ще се състои от 11 ч. в новата Конферентна зала в сградата на Ректората в университета.

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с доц. Веселка Тончева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна