Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Подем в строителството при по-слабо повишение на промишленото производство и при търговията на дребно

Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за ноември 2017-а година отчита известно увеличаване на промишленото производство и на търговията на дребно при по-солиден подем на продукцията в сектор "Строителство", което сякаш е знак за стабилизация на икономическата експанзия в България през последното тримесечие на миналата година след нарастване на БВП на годишна база с 3,9% през периода юли  - септември.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши през ноември с 0,3% спрямо октомври, когато обаче беше отчетен спад с 1,1 на сто.

На годишна база растежът на календарно изгладения индекс на промишленото производство се забави през ноември до 1,7% спрямо месец по-рано, когато беше отчетено повишение от 2,9 на сто. Въпреки това промишлеността в нашата страна се подобрява за десети пореден месец, след като за последно производството излезе на негативна територия през януари 2017-а година, когато се сви с 1,0 на сто.

През ноември увеличение спрямо предходния месец е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3% и в преработващата промишленост - с 0,5%, докато в добивната промишленост е отчетено солидни намаление с 3,3 на сто.

На годишна база производството в преработващата промишленост нараства с 4,6%, но при спад със 7,4% в добивната промишленост и с 4,6% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" бележи солиден растеж за втори пореден месец, повишавайки се през ноември с 1,4% спрямо октомври, когато нарасна с 2,2 на сто. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се повиши с 0,6%, а при сградното строителство - с 1,9 на сто.

На годишна база строителната продукция бележи повишение през ноември със 7,9% след растеж с 10,1% през предишния месец. Това представлява подем в строителството за девети пореден месец, което е пореден ясен знак за пречупване на негативната тенденция на свиване на производството в строителния сектор, която беше в сила през цялата 2016-а и и през първите два месеца на 2017-а година.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през предпоследния месец на 2017 година. През ноември оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се повиши с 0,3% спрямо октомври, когато нарасна с 0,6%, докато на годишна база растежът на търговския оборот остана на октомврийското ниво от 3,8 на сто.

Днешните позитивни данни сигнализират за стабилизация на икономическия растеж през последното тримесечие на изминалата година, след като през периода юли - септември БВП на нашата страна се разшири с 3,9% на годишна база, според окончателни данни на НСИ.

Трябва обаче да се има предвид, че проучване на националната статистика от края на миналия година показващо известно влошаване на стопанската конюнктура в България през последния месец на 2017-а в резултат на по-неблагоприятен бизнес климат в промишлеността, строителството и в сектора на услугите при негова стабилизация в търговията на дребно спрямо ноември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени