Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно нарастване на промишленото производство, но при разширяване на търговския дефицит във Великобритания през ноември

Индустриалното производство във Великобритания нарасна през ноември за пореден месец, което е знак, че британската индустрия вероятно ще окаже солиден принос към растежа на британската икономика през последното тримесечие на 2017-а година. В същото време обаче търговският дефицит на Обединеното кралство се разшири през ноември по-силно от очакваното, което предполага, че нетната търговия ще продължава да оказва негативно влияние върху британския икономически растеж през периода октомври - декември на предходната година.

Британското индустриално производство нарасна през ноември с 0,4% спрямо октомври, когато се повиши с 0,2%, оправдавайки осредните очаквания на финансовите пазари. Промишленото производство също нарасна с 0,4% след повишение с 0,3% месец по-рано и прогноза за растеж с 0,3 на сто. Това представлява нарастване на промишленото производство за седми пореден месец, което е прецедент за последните най-малко двадесет години (от началото на 1997-а година насам).

На годишна база растежът на индустриалното производство във Великобритания се забави през ноември до 2,5% от 4,3% през октомври, докато промишленото производство нарасна с 3,5% след повишение с цели 4,7% през предходния месец. Очакванията на финансовите пазари са за по-скромен растеж на годишна база както на индустриалното, така и на промишленото производство, съответно с 1,8% и с 2,8%.

Солидното представяне на британското производство през октомври и ноември е знак, че то ще допринесе съществено за икономическия растеж в края на 2017-а година.

Производството в строителния сектор се увеличи през ноември с 0,4%, но след спад с цели 1,7% месец по-рано, като на годишна база също нарасна с 0,4%, но след понижение с 0,2% през октомври. Това от своя страна предполага, че и през последното тримесечие на изминалата година строителството отново няма да допринесе за растежа на британската икономика.

В същото време ONS представени по-слаби данни за представянето на британската международна търговия.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги се повиши през ноември до 2,804 млрд. паунда (петмесечен връх) от дефицит за 2,27 млрд. паунда месец по-рано и прогноза за неговото свиване до 1,5 млрд. лири, като общият британски износ се повиши с 0,6% до 52,645 млрд. паунда, докато вносът скочи с 1,6% до 55,449 млрд. паунда.

Дефицитът само при търговията със стоки също нарасна през ноември до 12,231 млрд. паунда от 11,677 млрд. паунда през октомври в резултат на ръст на вноса с 2,1% при по-скромно повишение на износа с едно на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени