Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Турандот" на 12 януари в Софийската опера

Баясгалан Дашням
Снимка: https://www.operasofia.bg/

На 12 януари от 19.00 часа Софийската опера и балет ще представи прочутата опера "Турандот" от Пучини. В ролята на принцеса Турандот ще се представи Баясгалан Дашням, известният тенор Камен Чанев ще гостува в ролята на Калаф. Диригент на постановката е Григор Паликаров.

Баясгалан Дашням казва, че е пяла 120 пъти ролята на Турандот и твърди с чувство за хумор, че толкова е свикнала с нея, че "вече се мисли за принцеса". Певицата е родена в Улан Батор, Монголия. Пристига в България през 1986 година, за да учи пеене, а през 1994 година завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров" - в класа на проф. Константин Карапетров. От 2001 година до 2005 година участва в майсторските класове на Гена Димитрова. От 2002 година е солистка на Софийската опера и балет. В репертоара й влизат едни от най-тежките сопранови партии: "Турандот", "Мадам Бътерфлай" и "Тоска" от Пучини, лейди Макбет и Абигейл от "Набуко" на Верди, Сантуца от "Селска чест" на Маскани.

С постановката на Пламен Карталов "Турандот" Софийската опера и балет пожъна огромен успех по време на гастролите си в Япония. Преди 16 години трупата й се представя за първи път в страната на изгряващото слънце с много красивата постановка на известната опера на Пучини. Тогава в главната роля е великата Гена Димитрова. Затова всяко следващо гостуване на Софийската опера в страната на изгряващото слънце е двойно по-голямо предизвикателството пак да се защити престижа на театъра.

През 2018 година на Софийската опера предстои ново голямо предизвикателство. В Япония първият ни оперен театър, освен "Турандот", ще играе и "Кармен" от Бизе.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени