Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана

Калоян Методиев: Истанбулската конвенция не е тема, която е важна за България

Снимка: БГНЕС


От една страна казусът с Истанбулската конвенция изглежда като загубени в превода, защото проблемите, които се изтъкват, не присъстват в този документ, не могат да бъдат породени от него. Той не говори нито за трети пол, нито за легализация на бракове и т.н. Това уточни политологът Даниел Смилов в интервю за предаването „Нещо повече“.

Целта на конвенцията е да осигури защита срещу насилие спрямо жени. От политическа гледна точка, разбира се, тази тематика се употребява и така като гледам се получи доста странна коалиция. От една страна хора, които се описват като консерватори, от друга страна – социалистическата партия. Самата тази странна коалиция, която застава срещу конвенцията, според мен, показва, че нещо е дълбоко сбъркано, обясни той и добави: Насилието спрямо жени е голям проблем не само в България, но и на много места по света. Около 30% от жените са били жертва на насилие. Така че да се говори, че това е маловажен проблем е абсурдно. /…/ Аз предлагам да бъде ратифицирана конвенцията, което би била една нормална цивилизована стъпка.

Политологът Калоян Методиев смята, че Истанбулската конвенция не е тема, която е важна за България: Погледнете улицата – там са приоритетите - престъпност, доходи, качество на въздуха, мръсотия, демография, корупция и т.н. След като решим тях, можем вече да се заемем със сексуалния въпрос. Иначе всичко около тази конвенция ми прилича на лобизъм от страна на индустрията за човешки права, заради проблема на няколко човека и създаването на заетост на четири-пет фондации, които да съдят държавата от тук насетне. Освен това, Съветът на Европа не е ЕС. Бъркат се дълбоко в България по отношение на двете организации. Нямаме никакъв зор в момента да ратифицираме този документ. С подобни акции, според мен, крайното либерално сектантство тласка България към Евразия и Турция, вредят на европейската идея, както никой друг в момента, защото се отключи именно този дебат, тези протести, които отклоняват съществените теми.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна