Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След решението на Правната парламентарна комисия да отхвърли ветото му върху антикорупционния закон

Румен Радев: Няма политическа воля за реална и ефективна борба с корупцията

| обновено на 10.01.18 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Няма политическа воля за реална и ефективна борба с корупцията, явно тази борба ще се води от гражданите и медиите. Така президентът Румен Радев оцени днешното решение на Правната парламентарна комисия, която отхвърли ветото му върху антикорупционния закон.

Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна, ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите. Това е моята оценка за това, което става. Този закон няма до доведе до реални промени, каквито очакваме за по-ефективна борба.

Радев коментира и планираните за утре девет протеста в центъра на София:

Нормално е. България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, свободно да ги изложи, разбира се, в законоустановените форми.


По темата за ратификацията на Истанбулската конвенция Радев смята, че страната ни не трябва да бърза. Според него е необходим изчерпателен дебат преди евентуална ратификация:

Виждате, че случая в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции и на обществото. Ние и сега имаме закони, които защитават и правата на жените, и на децата, но явно не можем да ги приложим, както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос.


Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна