Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Класическата Европа" - музика отвъд политиката

На 10 януари в зала "България" от 19 часа Софийската филхармония ще изнесе концерт под надслов "Класическата Европа", в който ще представи шедьоври от 13 европейски култури. В програмата ще бъдат включени пиеси от Чайковски, Елгар, Дебюси, Сметана, Белини, Григ, Бетовен, Хачатурян, Лист, Шопен, Де Файя, Щраус и Черкин.

На специален екран ще бъдат излъчени послания за единение в многоликата, класическа Европа, отправени от всяка една от тези държави. Въпреки че събитието не е част от официалната програма, посветена на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, то се вписва чудесно в идеята да се търси единство в многообразието и от 2011 година българската публика се запознава чрез цикъла от концерти с най-популярното от музикалната култура на близки и далечни страни.

Софийската филхармония ще свири под диригентството на Петър Димитров, а на сцената пред националния ни оркестър ще застанат именити солисти: проф. Виктор Чучков - пиано, Мичо Димитров - цигулка, Любов Уришова - цигулка и Борислав Йоцов - кларинет.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Петър Димитров представи детайли от програмата на концерта и от него научихме, че българската пиеса ще бъде "Севдана" от Георги Златев-Черкин със солист Мичо Димитров. Чуйте още в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!