Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на "Уолстрийт" след информацията, че Китай може да спре да купува американски облигации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарите на акции на "Уолстрийт" стартират търговията в сряда на негативна територия, тъй като инвеститорите изглеждат притеснени от информацията на агенция Блумбърг, според която Китай може да забави или дори да спре да купува американски държавни облигации.

Макар и на този етап непотвърдена, новината предизвика спад на щатския долар спрямо останалите основни валути и разпродажби на американски дългови книжа, което пък доведе до рязко повишение на тяхната доходност. Доходността на 10-годишните дългосрочни облигации на САЩ се повиши към многомесеен връх от 2,598% (най-високо ниво от март 2017-а година).

Напрежението се пренесе и на пазарите на акции на "Уолстрийт", където индексът на сините чипове DJIA се понижава с 0,3%, на широкият индекс S&P500 - с 0,32% и на технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,6%, след като и трите фондови индекса приключиха вчерашната търговия в поредни исторически върхове.

Ако до края на днешната търговия индексите S&P500 и Nasdaq продължава да бъдат оцветените в червено, това ще представлява първото тяхно затваряне с известна загуба за 2018-а година, след като от началото на годината те ежедневно покоряваха нови и нови рекордни нива на фона на инвеститорския оптимизъм по отношение на глобалния икономически растеж и очакванията за силни тримесечни финансов отчети на американските компании.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна