Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се ученическите стипендии

Снимка: архив

От втория учебен срок се увеличава размерът на ученическите стипендии, като от 50, те ще станат 60 лева. Разширява се и обхватът на учениците, които ще могат да ги получават. 

Размерът на стипендията, която получава ученика и броят на децата, които имат право на нея, се определя от комисия в съответното училище, каза пред "Хоризонт" Грета Ганчева, експерт от просветното министерство:

Основният критерии, когато става въпрос за образователни резултати, е успехът. А когато става въпрос за достъп до образование, вече е доходът на член от семейството. Нямаме фиксиран строго определен отличен успех, да речем над 5,50. Училището го определя в зависимост от това какви са учениците, които се обучават там, какви образователни резултати постигат.

Шест са новостите за получаването на стипендии в училище:

Всички ученици от 8 клас ще започнат да взимат стипендии, а не от девети, както беше до момента. Другото новото за учениците от частните училища - стипендии ще получават и търсещите или получили международна закрила ученици. До момента получаваха само чужденците. Другото много важно нещо е това, че се увеличават размера на стипендията. И другото още по-важно нещо е, че всички деца със специални образователни потребности имат право да получават различни видове стипендии.

Парите предвидени за ученически стипендии през годината са над 23 милиона лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна