Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха част от бижутата, задигнати при обира в хотел "Риц" в Париж

Френската полиция издирва двама от бандата, залови трима

| обновено на 11.01.18 в 13:30
Полицейски коли пред хотел "Риц" в Париж, където бе извършен обирът в сряда привечер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция усилено издирва двама души от бандата, организирала зрелищен обир в парижкия хотел „Риц“ и задигнала бижута за над 4 милиона евро, като част от тях са открити, съобщи АФП.

Петима мъже участваха в обира, при който около 18,30 ч местно време в сряда трима от тях разбиха с брадвички витрината на приземния етаж на хотела на площад „Вандом“ и избягаха с плячката. Тези трима бяха задържани, докато бягаха от местопрестъплението, тъй като веднага след обира силите за сигурност блокираха района.

Бижута на няколко луксозни марки бяха изложени в разбитата витрина на хотел „Риц“, гледаща към площада. Според източник от съдебната система задигнатото се оценява на над 4 милиона евро.

Част от откраднатото при обира бе възстановено при ареста на тримата заподозрени, заяви полицейски източник, цитиран от АФП. Още бижута и часовници били открити в чанта, изпусната от единия от другите двама, които в четвъртък по обед продължаваха да се издирват.

Трима от обирджиите, които били с ръкавици и маски на главата и носели пистолети и брадвички, влезли в хотела от задната му част, преди да счупят витрините в предната. Те се опитали да избягат по същия път, но вратите били блокирани. Затова пробвали да предадат заграбеното през прозорец на двама съучастници, които ги чакали зад сградата. Един от тях избягал с кола, а другият - на мотор, като след потеглянето изпуснал чанта с бижута.

Вътрешният министър Жерар Коломб похвали служителите за „професионализма“ им, като каза, че те „вдъхват доверие в нашите полицейски сили“.

Площад „Вандом“ с пищните си витрини с изложени бижута и скъпи часовници бе обект на няколко дръзки обира посред бял ден. Мерките са сигурност в района, където се намира и френското правосъдно министерство, бяха засилени след няколко въоръжени обира през 2014 г., когато бяха задигнати бижута, оценявани на стойност между 420 000 евро и 2 млн. евро.

Но крадци удариха отново през март 2016 г., когато от бутик на „Шопар“ бяха задигнати бижута за 6 млн. евро от обирджии, заплашили продавачите с пистолет и граната. Трима мъже бяха обвинени за този удар.

Последният зрелищен обир в Париж стана през октомври 2016 г., когато 5-има мъже, някои от които якета с полицейски емблеми, заплашиха US риалити тв звездата Ким Кардашиян с пистолет и избягаха със златни и диамантени бижута за около 9 млн. евро. От тях бе намерен единствено кръст с диаманти, изпуснат от обирджия при бягството и оценяван на 30 000 евро. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени