Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчуждението прави живота ни фалшив, неавтентичен

Важно е да осъзнаем, че не сме по-важни от останалите

Ежедневието на всеки един от нас всъщност е продукт на нашето мислене. И докато науката се гордее с неподозирани постижения, техниката ни сервира шеметни изобретения, в реалността човечеството е изправено пред бедност, глад, престъпления, злоба, корупция и алчност. Паралелно с това, в общественото пространство биват отправяни призиви да бъдем хуманни, толерантни и да овладеем езика на омразата и гнева. Но всичко остава само на думи, а конфликтите, дълбоките разделения, социалните неравенства, тежката мизерия и бедността продължават да съществуват.


С какво се сблъсква и пред какво е безсилна психологията днес и има ли колективни усилия за подобряване живота на хората? Тези въпроси отправихме към Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

Светът, в който живеем, е неспокоен, светът е изпаднал в противоречие. Решението на глобалните проблеми е възможно при ликвидиране на противоречията, които сами създаваме и поддържаме. Проблемът, пред който е изправен днес светът, е духовен. Той не може да се реши нито с политически, нито с икономически средства. Може да бъде решен само чрез промяна на убежденията. Имаме нужда от нови идеи и нови разбирания, категоричен е Пламен Димитров. 

Един от основните проблеми в днешното общество е отчуждението и той води до това, че твърде много хора живеят неавтентично, фалшиво и често пъти имат усещане за липса на контрол над съдбата си - това е усещане за безсилие или безпомощност. Една от най-важните задачи на психологията в перспектива е да ни помогне да се научим да сме богати с различията си и способността да правим заедно неща, въпреки че не сме еднакви или по-важни от останалите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени