Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Лондон предупреди, че без Брекзит сделка, Великобритания може да загуби до 500 хиляди работни места

Садик Хан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания може да загуби почти 500 хиляди работни места и инвестиции за около 50 млрд. паунда през следващите 12 години, ако не бъде постигнато търговско споразумение с Европейския съюз, се посочва в доклад, поръчан от кметът на Лондон Садик Хан, който е цитиран от Ройтерс.

В този доклад, консултантската икономическа агенция Cambridge Econometrics разглежда пет различни сценария при излизането на Великобритания от ЕС - от най-тежката до най-меката форма на Брекзит, като в същото време се прави и разбивка на икономическото въздействие върху девет значими отрасъла - от строителството до финансовата сфера.

Изследването посочва, че в сценарий, при който няма търговска сделка, индустрията, която ще пострада най-лошото е тази на финансовите и на професионалните услуги, губейки цели 119 хиляди работни места в цялата страна.

Ако правителството продължава да се справя зле с преговорите, можем да се насочим към едно цяло десетилетие на по-нисък икономически растеж и на по-малка заетост, отбеляза кметът на Лондон и допълни: Министрите бързо изчерпват времето за провеждане на преговорите с ЕС.

Ройтерс напомня, че в скоро време Великобритания и ЕС ще трябва да стартират много по-трудните разговори, които да определят бъдещите търговски взаимоотношения, след като през миналия месец беше постигано споразумение по отношение на общите условия за уреждането на развода.

Сблъсъкът на Великобритания и ЕС относно бъдещия достъп до единния европейски пазар на огромната индустрия на финансови услуги, базирана предимно в Лондон, се очертава като една от ключовите спорни теми в преговорите за Брекзит преди Обединеното кралство да напусне официално блока през март 2019-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна